2022 - 2023 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2022 - 2023

Galerija dogodkov
PEVSKI VIKEND V MUNCHNU
9.-11. 6. 2023
Naše zadnje pevsko popotovanje nas je vodilo v nemški Munchen. Za vso organizacijo je prijazno poskrbela Rosa Innerhoffer iz organizacije Music & Friends, preko katere smo izvedli že kar nekaj pevskih popotovanj. Prvi postanek smo naredili v znamenitem Bischoshofnu in si ogledali prizorišče novoletne skakalne turneje, ki gosti zadnjo, četrto tekmo smučarskih skakalcev. Po prečkanju avstrijsko nemške meje smo se ustavili v manjšem mestu Ainring, kjer smo izvedli prvi koncert. Potekal je v domu za starejše, ki nosi ime po skladatelju Mozartu. Dom ima status 1. kategorije. V njem so sobe, apartmaji, večja stanovanja, zdravstvena oskrba, koncertna dvorana,...Temu primerna je seveda tudi cena...okoli 4000€ mesečno. Zapeli smo najprej gibalno oviranim starostnikom v prostorih pritličja, celotni koncert pa je potekal v njihovi koncertni dvorani. Sledila je pot do Munchna. Nastanjeni smo bili v hotelu Holiday-Inn. Lepa lokacija, blizu podzemne železnice.
Drugi dan je bil namenjen spoznavanju mesta. Vodnica Bettina nas je popeljala na sprehod po mestu, nam pokazala najpomembnejše znamenitosti, predstavila zgodovino mesta,...res lepo. Po treba kdaj tam gor še v lastni režiji. Popoldan smo si organizirali sami. Leta 1972 so v Munchnu potekale 20. olimpijske igre, ki jih je zaznamoval teroristični napad palestinskih skrajnežev na izraelsko moštvo. Odšli smo v Olimpijski park, se povzpeli na olimpijski stolp. Sledil je ogled salona BMW, moški del ekipe pa si je ogledal tudi BMW muzej.
Tretji dan je bil ponovno pevsko obarvan. Koncert smo izvedli na prostem v prelepih botaničnih vrtovih. Munchenski botanični vrt obsega več kot 20 hektarov in se nahaja v predmestju Nymphenburg. Je eden najpomembnejših botaničnih vrtov na svetu. Letno ga obišče kar 350000 obiskovalcev. V njem domuje približno 16000 rastlin. V 15 rastlinjakih smo ob ogledu občudovali tropski gozd, orhideje, kaktuse, puščavske, vodne in mesojede rastline ter tudi kulturne rastline.
S tem smo našo 30-letno pevsko pot zaključili. Lahko samo rečemo - bilo je lepo.


SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK
Vrba, 8. 2. 2023
Vrba in vasi pod Stolom vsako leto na slovenski kulturni praznik postanejo epicenter slovenske kulture. Tudi letos so se številni pohodniki podali po poti kulturne dediščine, ki povezuje rojstne hiše Prešerna v Vrbi, Matije Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah ter čebelnjak Antona Janše na Breznici.
Letošnja prireditev je potekala pod sloganom Bog živi vas Slovenke. Kot je pojasnil direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman, pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje pet velikih mož, vendar so tu živele in delovale tudi pomembne ženske. »Te so včasih prezrte, ampak smo v Žirovnici zelo ponosni nanje, saj so pomembno prispevale h kulturnemu življenju v Žirovnici in v Sloveniji nasploh,« je poudaril.
Žirovniški župan Leopold Pogačar pa je dodal, da so letošnji moto praznovanja izbrali v spomin in poklon vsem tistim močnim in ustvarjalnim ženskam, ki so živele v senci velikih mož, a pomembno prispevale h kulturnemu vrenju v vaseh pod Stolom. Njim v čast so danes v Vrbi pripravili tudi priložnostno razstavo.
»Slogan opozarja na pomen enakopravnosti in enakosti med spoloma in lahko si predstavljamo, kako zelo napreden je bil Prešeren v svojem razmišljanju,« je dejala tudi slavnostna govornica, poslanka Državnega zbora RS, Katarina Štravs.
V kulturnem programu so sodelovali člani domačega KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica in pevka Neža Buh - Neisha. Program sta tradicionalno vodila Maruša Stres in Lojze Ropret.
CANTATE BOHINJ
22.-23. 10. 2022
Mednarodni zborovski festival je v Bohinju potekal že drugič in sicer v organizaciji KD Bohinj in organizacije Music & Friends. Ta organizacija ima sedež v Italiji. Specializirana je za izvedbo festivalov, mednarodnih kulturnih projektov in glasbenih turnej po vsej Evropi. Sestavljena iz ekipe visoko kvalificiranih strokovnjakov, ki delijo isto strast do glasbe, kulture in umetnosti, s ciljem zagotavljanja popolne podpore pevskim zborom od faze načrtovanja do pomoči med potovanjem.
Na festivalu smo sodelovali Vokalna skupina Triglavske rož'ce, Mešani zbor Chorvereinigung iz Salzburga, Ženski zbor KD Bohinj in naš Meps. Prvi dan je večerni koncert potekal v Kulturnem domu Joža Ažmana v Boh. Bistrici, drugi dan pa v župnijski cerkvi sv. Martina v Srednji vasi. Tu se je zborom pridružil še Mešani zbor Coro S. Ignazio iz italijanske Gorice.

JUBILEJNI KONCERT OB 30-LETNICI DELOVANJA "Naših 30 let"
Dvorana na Breznici, 17. 9. 2022
Ta res lep jubilej smo obeležili s koncertom, pri katerem smo s pesmijo popotovali po naši lepi Sloveniji. Bogastvo slovenske ljudske in umetne pesmi je neprecenljivo. Skozi program nas je vodil stand-up komik, improvizator, radijski in TV voditelj, Nejc Šmit, ki se mu je pridružil prav tako stand-up komik in improvizator, Dino Kapetanović. V njuni točki so simpatično sodelovali tudi naši poslušalci.
Jubileju primerno smo prejeli tudi nekaj priznanj. Petra Ravnikar, vodja OI JSKD Jesenice, je podelila Gallusova priznanja:
- Marcel Federl - srebrna Gallusova značka - za več kot 20 let petja
- Darja Kolenc - zlata Gallusova značka - za več kot 30 let petja
- Niko Bernard - častna Gallusova značka - za več kot 40 let petja
- Stane Lužnik - častna Gallusova značka - za več kot 40 let petja
Skupina je prejela Jubilejno priznanje JSKD za 30-letno izjemno uspešno delovanje pri razvoju ljubiteljske kulturne dejavnosti na področju vokalne glasbe. Počaščeni smo bili ob prejetju jubilejnega srebrnika, ki nam ga je podelil župan Občine Žirovnica, Leopold Pogačar. Podpredsednik KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, Aleš Jekovec, nam je podelil priložnostna darila. Čestitko pa nam je poslal tudi skladatelj Egi Gašperšič, ki je za nas napisal že kar precej skladb. Zadnja med njimi je Učitelj Janša, za katero je besedilo prispeval naš Tone Špendov, poleg umetniške vodje Irene, ustanovni član skupine.
Gospod Egi je napisal:
"Spoštovana  Prešernova pevska skupina!
 
Veseli me vaša obletnica, ki ima in dokazuje vztrajno in uspešno kulturno delo, vredno spoštovanja! Vem, da sta v njej združena znanje in tudi trud. Naj se zgodba nadaljuje!"
Najlepša hvala vsem, ki so nam vsa ta leta stali ob strani, nas spodbujali in z veseljem obiskovali naše koncerte.
6. FESTIVAL ČEBELARSKE PESMI
Lukovica, 2. 9. 2022
V idiličnem okolju čebelarskega centra odvijal že 6. festival čebelarske pesmi. Pevci so še enkrat dokazali, da pesem združuje in povezuje, saj se je na festival prijavilo kar 8 pevskih skupin iz širne Slovenije. Vreme nam je šlo ponovno na roko. Festival je potekal na prostem, pred Čebelarskim centrom Slovenije. Pevci in pevke so vrhunsko opravili svoje delo in pripravili odlično vzdušje ter večer obogatili z različnim repertoarjem pesmi. Še preden pa je pesem zazvenela, sta festival otvorila predsednik ČZS Slovenije Boštjan Noč in podpredsednik ČZS Marko Alauf, ter županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar. Namen festivala ostaja ohranjati tradicijo zborovskega petja in spodbujati k izvajanju nedvomno številčnih in malo znanih pesmi s čebelarsko vsebino, skladatelje pa spodbujati  k pisanju novih.
Tokrat so na festivalu čebelarskih pesmi zapeli: Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica, Ženski pevski zbor Večernica,  Ljudske pevke Predice, Ženski pevski zbor DU Rožna dolina, Moški komorni zbor Čebelarske zveze Slovenije, Vokalna skupina Žarek, Mešani pevski zbor Izpod Svete gore in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica.
Pred zaključkom festivala, pa je iz grla 130 – ih pevcev  zadonel »Slakov Čebelar«, ki je že tradicija čebelarskega festivala. Pevci in pevke so se poslovili z željo da se naslednje leto ponovno srečamo že na 7. festivalu čebelarske pesmi.
KULTURNA MAVRICA JESENIC
Jesenice, 4. 6. 2022
Tradicionalna medkulturna in medgeneracijska prireditev »Kulturna mavrica Jesenic« se je po dveh letih premora vrnila v svojo prvotno obliko. Obujali smo tradicijo, kulturno dediščino kultur, ki se prepletajo na Jesenicah. Plese, glasbo, kostume in kulinariko so predstavila lokalna kulturna društva in gostje. Po uradnem delu dogodka je sledila degustacija tradicionalnih kulinaričnih dobrot, ki so jih pripravili članice in člani kulturnih društev. Za zabavo in ples pa je zvečer poskrbela jugo rock skupina Nova doba.
Na odru so se predstavili: KUD Triglav Slovenski Javornik - Jesenice, KŠD Bošnjakov BISER Jesenice, Makedonsko KD ILINDEN Jesenice, KPŠHD Vuk Karadžić Radovljica, KŠD Hrušica, Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, KUD-a Mavrica, KD Dr. France Prešeren Žirovnica Breznica in KPD Lesce.
SVETOVNI DAN ČEBEL
Janšev čebelnjak na Breznici, 20. 5. 2022
Tokrat je bil to že peti svetovni dan čebel, ki letos poudarja pomen mladih in čebelarstva. Zaznamujemo ga na rojstni dan utemeljitelja sodobnega čebelarstva Antona Janše z Breznice. Ob njegovem čebelnjaku je domače Čebelarsko društvo Antona Janše pripravilo krajšo slovesnost, na kateri so z veseljem sodelovali OPZ Čebelice iz OŠ Žirovnica, pevke KD A. T. Linharta iz Radovljice in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren iz Žirovnice.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA ENO PESEM Č'MO ZAPET
Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah, 13. 5. 2022
Po dveh letih premora so se na območni reviji ponovno predstavili pevski zbori občin Jesenice in Kranjska Gora. Zapeli so MoPZ DU Jesenice (zb. Peter Novak), ŽePZ Večerna zarja (zb. Franci Richter), MePZ Kranjska gora (zb. Peter Novak), Moška pevska skupina Sosedje (um. vodja Tone Špendov), Mešana pevska skupina Triglavski zvonovi (zb. Mojca Čebulj), Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica (um. vodja Irena Kosmač), ŽePZ Mavrica (zb. Mojca Čebulj) in Kvintet Vintgar (um. vodja Luka Černe). Revijo je strokovno spremljal Matej Penko.
OBČNI ZBOR DU ŽIROVNICA
Dvorana na Breznici, 23. 4. 2022
Po dolgem času smo ponovno stopili na oder domače kulturne dvorane. K sodelovanju so nas povabili žirovniški upokojenci, ki so z veliko vnemo pripravili tradicionalni letni občni zbor. Večer smo jim popestrili s pesmijo in šaljivimi besedami naše Alenke.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino