2018 - 2019 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2018 - 2019

Galerija dogodkov
BOŽIČNI KONCERT
Župnijska cerkev Žalostne matere božje na Breznici, 27. 12. 2019
Božič je že sam po sebi lep, čaroben in poln pričakovanj. Če pa ga polepša še petje, je popoln. V današnjem času so priljubljene moderne božične pesmi, vsekakor pa ne smemo pozabiti na stare, tradicionalne božične pesmi. Najstarejše božične kolednice so bile oznanilo Božiča in iz njih so nastale božične pesmi. Mnogo njih smo številnim poslušalcem zapeli člani MePS-a, naši gostje Fantovska vokalna skupina Ivana Cankarja iz Ljubljane pod vodstvom mladega skladatelja in dirigenta, Toma Varla ter sopranistka Federica Lo Pinto. (foto Bojan Markun in Marjan Resman)
4. FESTIVAL ČEBELARSKE PESMI
Lukovica, 6. 12. 2019
Čebelarska zveza Slovenije je ponovno organizirala ta prijeten festival. Vsak zbor je v svojem programu moral zapeti vsaj eno skladbo s čebelarsko vsebino. Festivala smo se udeležili Dramsko pevska skupina Zarja, MoPZ Janko Kersnik Lukovica, Trio Odsev, MePS Dr. France Prešeren Žirovnica, Boris Jezeršek in ansambel Bolj počas, MoPS Sosedje, MePZ Lipnica, MoPZ Čebelarske zveze Slovenije, Ljudske pevke Predice z godcem Jožetom in Skrinca Lukovica. Zbore je strokovno spremljal prof. Tomaž Habe. Naša "čebelarska" Pomlad na deželi je bila z njegove strani zelo dobro sprejeta. Vse pohvale pa si zasluži naš Tone. Njegovo avtorsko skladbo Letela je čebelica, je zapel MoPZ Čebelarske zveze Slovenije. Prof. Habe je skladbo predlagal za objavo v pesmarici čebelarskih pesmi, ki jo bo (upamo, da čimprej) izdala Čebelarska zveza Slovenije.
CORIN FESTIVAL
Bologna, 4.-6. 10. 2019
Letos smo odpotovali v Bologno, kjer je v organizaciji združenja Music&Friends potekal t.i. Corin Festival. Udeležilo se ga je sedem zborov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Prvi dan smo namenili "turizmu". V bližini Modene smo si ogledali hišo, kjer je živel in umrl tenorist Luciano Pavaroti. Podeželska hiša je bila v celoti zgrajena po navodilih velikega mojstra. V njej so na ogled njegovi znameniti kostumi, fotografije s številnih koncertov, priznanja,...Spoznali smo življenje "zvezdnika" in njegovo preprostost. Sledil je ogled muzeja Enza Ferrarija v Marranelu...Odkrivali smo pot prestižnega športnega avtomobila od njegovih začetkov do današnjih prototip modelov.
Naslednja dva dneva sta bila namenjena petju. Najprej je bila na vrsti otvoritev festivala v mestu Bazzano. Zapeli smo v dvorani trdnjave iz leta 1218. Veličastno. Zatem smo se odpeljali v bližnjo Bologno, kjer nas je odlična vodička Fulvia Laković popeljala mimo največjih znamenitosti starega dela mesta. Vredna ogleda je bila nekdanja univerza Alma Mater Studiorum, ki velja za najstarejšo univerzo Zahodnega sveta, Neptunov vodnjak, bazilika San Petronio, in še in še...Najlepša hvala, Fulvia. Po kosilu v odlični italijanski restavraciji smo se odpeljali v mesto Casalecchio, kjer smo v dvorani gledališča Laura Betti izvedli zelo uspešen in dobro sprejet koncert s samimi slovenskimi skladbami. Zaključek festivala je potekal v mestu Crespellano, v renesančni Villa Lazzari. Tu smo se vsi sodelujoči zbori še tretjič predstavili vsak s po tremi skladbami.
Za konec je organizator vse pevce presenetil s torto, na kateri so bile fotografije vseh sodelujočih zborov. Ne samo lepa...bila je tudi dobra.
PESMI OB SONČNEM ZAHODU
Cerkev Višarske matere božje na Višarjah, 16. 8. 2019
Zapeli smo na tradicionalnem koncertu, ki ga vsako leto organizira domači Višarski oktet v prelepi in zelo akustični višarski cerkvi. Poleg nas in domačega okteta je nastopila še moška vokalna skupina Gailtaler Wildsanger iz Blač v Ziljski dolini. Bil je res čaroben zborovski večer treh dežel in treh jezikov.
O KRESI SE DAN OBESI
Dvorana na Breznici, 23. 6. 2019
Na kresni večer je poznano mnogo verovanj v čudežno moč ognja, vode in noči. Na ta dan lahko človek razume jezik živali in rastlin, če mu v žep pade praprotno seme. Praznovanje kresnega večera sloni na čaščenju najdaljšega dneva v letu, ki je na poletni solsticij, čeprav se dejansko zgodi že nekaj dni prej. Praznovanju smo se s koncertom ljudskih pesmi in pesmi slovenskih skladateljev pridružili tudi člani Meps-a. Program je duhovito povezoval član gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Franci Koražija, zgodbo o mlinarjevi hčerki pa so predstavili člani Otroške folklorne skupine Breznica.

PREDSTAVITEV PESNIŠKE ZBIRKE LIDIJE BREZAVŠČEK
Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, 19. 3. 2019
V novi radovljiški knjižnici je domača pesnica Lidija Brezavšček predstavila svojo drugo pesniško zbirko Pogodba z Ničem. Pogovor s pesnico je vodila mag. Ana Porenta, odgovorna urednica na portalu Pesem.si. V programu smo sodelovali kantavtorji Majda Kočar, Laura Papler Slana, Matej Kranjc, Saša Atanasov in Gregor Markič, ki so izvajali Lidijine uglasbene pesmi, založnik Dušan Hedl in člani Meps-a.
Lidija Brezavšček se je s pesniškim izrazom srečala v gimnaziji pedagoške smeri, ki je mlado pesnico literarno in jezikoslovno dobro podkovala. Kljub temu se je želji vpisa se na Filofsko fakulteto na jezikoslovje tik pred zdajci odpovedala, ter se vpisala na Fakulteto za šport in tako postala profesorica športne vzgoje. Šport je eden izmed hobijev avtorice, je tekačica maratonka, ukvarja pa se tudi s potapljanjem na vdih, tenisom, smučanjem ter tekom na smučeh. Pesnenje je njena druga strast, kar pa ne pomeni, da je zapostavljena. Piše predvsem pesmi v vezani formi, s čimpopolnejšo rimo, metriko in ritmom – sonete, glose, prizmate, pa tudi haikuje in pesmi v prostem verzu. Ob nenehnem stiku z otroci pa seveda tudi pesmice za otroke. Objavlja na spletnem portalu Pesem.si, kjer je od leta 2009 tudi članica uredništva. Njene pesmi so vključene v številne zbornike poezije portala in različne revije. Kot mentorica s svojimi dijaki in dijakinjami sodeluje na številnih srednješolskih pesniških natečajih. Sodelovala je v projektu Rokerji pojejo pesnike, njeno pesem Odzvanjanje je za kompilacijo Rokerji pojejo pesnike 13 v letu 2017 uglasbil Matej Kranjc. Prav tako je uglasbil tudi njeno pesem A las barricadas, ki je na natečaju Mentorjev Feferon 2012 dosegla drugo mesto. Lidija je tudi prevajalka. Zelo odmeven je bil prevod dva tisoč verzov dolge Lamberške pesnitve v integralnem prevodu Slave vojvodine Kranjske.
...naslovna pesem pesniške zbirke Pogodba z Ničem
Včasih zamežika silnica spomina,
tam, kjer ost si brusi topa bolečina.
Se tedaj uprejo misli, v kotu zbrane,
pljunejo na kamen biti tlakovane.
Brezna se odprejo, tista, brez izhoda,
in ko padeš noter, si le epizoda
neke mrke slike, ki ne kaže zgodbe,
ampak le osnutke sklenjene pogodbe
(ki nastaja stalno, pa čeprav ne gledaš,
ker mižiš brezglasno, v verzih Nič prepredaš).
Beli list iz roke v roko se podaja
kot podlaga smisla, ki ti dih prodaja,
prazen in poltrhel smerokaz do hiše,
do katere smrt ti puščico zariše.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA ENO PESEM Č'MO ZAPET
Kulturni dom na Slovenskem Javorniku, 15. 2. 2019
Številne ljudske in umetne pesmi so v lepih izvedbah zazvenele na tradicionalni območni pevski reviji. Na odru so se zvrstili MoPZ DU Jesenice (zb. Peter Novak), ŽePZ Večerna zarja DU Slovenski Javornik-Koroška Bela (zb. Franci Richter), VS Sosedje (um.v. Tone Špendov), MePZ Kranjska gora (zb. Peter Novak), MoPZ Vox Carniola (zb. Steven Loy), MePS Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica (um.v. Irena Kosmač), MePZ Triglavski zvonovi (zb. Metka Gregorič), MePZ Vox Carniola (zb. Steven Loy), ŽePZ Mavrica (zb. Neža Jeraša) in ŽePZ Vox Carniola (zb. Steven Loy). Revijo je strokovno spremljala Andreja Martinjak, ki nas je uvrstila v regijski kvalitetni nivo.
SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK
Vrba, 8. 2. 2019
Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega pesnika Franceta Prešerna,   zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan   državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan,  ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici. Pred Janševim čebelnjakom so čebelarji ponujali pokušino medu, po Žirovnici je obiskovalce popeljal tradicionalni  lojtrnik, vrata Finžgarjeve, Jalnove, Čopove in  Prešernove  hiše pa so se na stežaj odprla in vabila k odkrivanju svojih skrivnosti.
Praznik je v Vrbi zaznamovalo zelo veliko število obiskovalcev, ki jih je bilo še več kot prejšnja leta. "Obisk Vrbe in Prešernove rojstne hiše je postal pravo sodobno slovensko kulturno romanje, ki pomeni veliko več kot le proslavo z govorniki in nastopajočimi," je poudaril slavnostni govornik, etnolog in publicist dr. Janez Bogataj. Nad izjemnim obiskom Vrbe je bil navdušen tudi letošnji glasbeni gost Adi Smolar, ki je spomnil, da je v tem kraju obisk kulturnih prireditev vedno dober. "Ljudje so vajeni hoditi v Vrbo, ne le da obiščejo Prešernovo hišo, ampak tudi zato, ker tu skrbijo za bogat kulturni program, kar se za ta kraj tudi spodobi," je dejal. Žirovniški župan Leopold Pogačar je zagotovil, da v žirovniški občini živimo kulturo, ki nas spremlja na vsakem koraku v fizični obliki in ne le skozi besede, verze, sporočila in jezik. Znaki prisotnosti izjemnih mož, rojenih v teh krajih, med katerimi so poleg Prešerna še Matija Čop, Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen, so namreč vidni povsod. Kulturni program smo popestrili člani Meps-a in recitatorka Lara Jankovič.
BOŽIČNI KONCERT
Cerkev na Breznici, 27. 12. 2108
So poti, ki vodijo v nove kraje,
so poti, na katerih se marsikaj doživi,
so poti, ki vodijo v nova spoznanja
in so poti, ki vodijo v srca ljudi.
Čar Božiča smo člani Meps-a s pesmijo ponovno prinesli v domačo cerkev. V goste pa smo povabili Ljudske pevke Predice iz Kamnika in kitarista Borisa Bursača iz Ribnega. Prisluhnete nam lahko tukaj.
CANTATE BUDAPEST 2018
Budimpešta, 9.- 12. 11. 2018
Letos nas je pevska pot zanesla v madžarsko Budimpešto. Udeležili smo se festivala Cantate Budapest 2018, ki je potekal v organizaciji italijanskega zborovskega združenja Music&Friends. Na festivalu so poleg nas sodelovali še pevski zbori iz Madžarske, Avstrije in Italije. Mi smo izvedli dva koncerta. Prvi je potekal v dvorani Nador, ki se nahaja v mednarodni šoli za slepe in velja za eno najlepših v mestu. Šola zelo rada ponudi prostor številnim glasbenikom. Drugi koncert smo izvedli v dvorani Urania, ki je del nacionalnega teatra za film in gledališče. Dvorana predstavlja mešanico beneške gotike, italijanske renesanse in arabske arhitekture (video). Seveda pa nismo ostali le pri petju. Gospa Annamaria Bauda nam je v nekaj dneh odlično predstavila njeno mesto. Ogledali smo si prav vse pomembne mestne znamenitosti, za kar se ji še enkrat najlepše zahvaljujemo. Na poti domov smo se ustavili še v kraju Tapolca, ki velja za eno najbolj znanih madžarskih zdravilišč. Pod mestom se nahaja kraški sistem vodnih poti. Del tega smo si ogledali s čolni.


POROKA BARBARE IN TONETA
Bled, 8. 9. 2018
Draga ženin in nevesta! Ob poroki vama čestitamo.
Danes se preteklost in prihodnost zlijeta v trenutek, ko se srečamo, ustavimo, poveselimo in vama želimo dobro.
Ljubita in spoštujta se. Prevelika pričakovanja prinesejo premalo sreče, zato se veselita drobnih presenečenj, ki vaju bodo z njo preplavila.
V težavah se ne vdajta. Z vsako zmago bosta zrelejša in bogatejša. Življenje je največji dar, zato ga spoštujta.
Svoje delo vzemita resno. V uspehih uživajta vsak dan sproti.
Ostanita skromna, bodita to, kar sta. Ne sanjajta, ampak živita svoje sanje.
Srečo v očeh, mir v duši, pogum v srcu vama želimo pevke in pevci Meps-a.
ZBOROVSKI KONCERT
Stolnica sv. Nikolaja v Ljubljani, 25. 8. 2018
Zapeli smo v prekrasnem ambientu ljubljanske Stolnice, in sicer na povabilo italijanskega zborovskega združenja Music&Friends. Poleg nas je na koncertu sodeloval še Mešani zbor Coro Polifonico Maria Immacolata iz italijanskega Pesara.
O KRESI SE DAN OBESI
Dvorana na Breznici, 22. 6. 2018
Pa je spet prišel kresni večer. Zazvenela je pesem kresnic,  pesem iz dni preteklih:
Bog dal, Bog daj dobro večer, za večerom bolje jutro.
Daj nam, Bože, dobro leto!
Na to streho rosa pala, pod to streho devojčica, devojčica lepa Mare.
Daj nam, Bože, dobro leto!
Komu bi je bolje dati: al' mesašču al' sunašcu?
Daj nam, Bože, dobro leto!
Misačko se postaruje, pomladuje, sunačce je zmer jednako, Bogu drago, Bogu milo.
Daj nam, Bože, dobro leto!
Vreme nam jo je malo zagodlo, pa smo se prestavili v dvorano na Breznici. Ponovno je bila z nami Mvačnikova Mina (Mateja Mlačnik) s svojo hudomušnostjo, za pogostitev so poskrbeli Janez Mulej, Jože Resman in Jozi Ogris. Program je popestrila OFS Voše iz Ovsiš.
PRVOMAJSKA PROSLAVA
Dom pri izviru Završnice na Zelenici, 1. 5. 2018
Na povabilo PD Žirovnica smo ponovno dali svoj prispevek k letošnjemu prvomajskemu praznovanju. Ob dokaj lepem vremenu se je zbralo veliko število obiskovalcev, ki vedno znova radi pridejo na Zelenico. Obiskovalce sta pozdravila tudi novi predsednik PD Žirovnica, Bojan Završnik in žirovniški župan, Leopold Pogačar.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA ENO PESEM Č'MO ZAPET
Slovenski Javornik, 16. 2. 2018
Na letošnji reviji se je predstavilo deset zborov in pevskih skupin: Moški zbor DU Jesenice (zb. Marija Mesarič), Ženski zbor Večerna zarja DU Javornik-Koroška bela (zb. Franci Rihtar), Mešani zbor Kranjska Gora (zb. Matjaž Meglič), Moška pevska skupina Sosedje (zb. Tone Špendov), Ženski zbor Mavrica (zb. Mojca Čebulj), Kvintet Vintgar (zb. Luka Černe), Ženski zbor Vox Carniola (zb. Iztok Kocen), Mešana pevska skupina dr. France Prešeren Žirovnica (zb. Irena Kosmač), Mešani zbor Triglavski zvonovi (zb. Metka Magdič) in Mešani zbor Vox Carniola (zb. Iztok Kocen). Revijo je strokovno spremljal Primož Kerštanj.
SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK
Vrba, 8. 2. 2018
Številni Slovenci so se na današnji kulturni praznik odpravili v Prešernovo rojstno vas, kjer je potekala osrednja proslava. Zbrane v Vrbi je nagovorila predsednica Slovenskega centra PEN Ifigenija Zagoričnik Simonović, ki plemenitost umetnosti zaznava kot iskanje lepote in smisla življenja. V Vrbo je prišlo več kot tisoč ljudi. Med njimi tudi premier Miro Cerar, ki je prepričan, da Slovenci cenimo kulturo, kar potrjuje tudi današnji obisk v Vrbi. Veliko ljudi se je v Vrbo odpravilo peš, številni pa so praznik izkoristili za pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, posebna skupina romarjev pa se je odpravila iz Brezij od bazilike Marije Pomagaj do Vrbe. V kulturnem programu so nastopili Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren, Zvezdana Mlakar in Hamo & Tribute 2 Love.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino