2017 - 2020 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2017 - 2020

Zgodovina
Leto 2017 smo začeli s trikraljevskim koncertom v Stranjah pri Kamniku. Sledile so priprave na Prešernovo proslavo v Vrbi, kjer smo uspešno zapeli. Po enoletnem premoru smo ponovno stopili na oder jeseniške območne revije in se pokazali v zelo lepi luči. So še napake, a smo na dobri poti. Po kvaliteti nas je strokovni spremljevalec Primož Kerštanj, razporedil v regionalni nivo. Marca smo zapeli v uvodu občnega zbora domačega kulturnega društva. Za Praznik dela smo se povzpeli na Zelenico in izvedli prvomajsko proslavo. Maja smo na povabilo domačih čebelarjev zapeli pri Janševem čebelnjaku na Breznici. Gostili smo Mešani zbor INA iz Zagreba in izvedli skupni koncert v radovljiški Baročni dvorani. Junija smo bili povabljeni k osdelovanju na tradicionalni prireditvi Pod vaško lipo v Ljubno.Sledile so priprave na tradicionalni kresni večer, ki smo ga izvedli v juniju in v goste povabili OFS Voše iz Ovsiš pri Podnartu. Avgusta smo se podali v gore in ponovno zapeli na spominski prireditvi na avstrijskem Obirju. Sledile so priprave na naše jesensko zimske aktivnosti. Udeležili smo se 4. srečanja malih vokalnih skupin v Vili Vipolže v Goriških Berdih in 2. festivala čebelarske pesmi v Lukovici. December je bil božično obarvan. Odpotovali smo v Salzburg, kjer smo sodelovali na Adventnem festivalu, leto pa zaključili z božičnim koncertom v domači cerkvi. Gostili smo Žensko vokalno skupino Lipa iz Litije.
Leto 2018 se je pričelo s tradicionalnim trikraljevskim božičnim koncertom v Stranjah pri Kamniku, ki smo ga ponovili še v Šmarci pri Kamniku. Sledil je nastop na Prešernovi proslavi v Vrbi in sodelovanje na območni pevski reviji na Slovenskem Javorniku, kjer nas je strokovni spremljevalec Primož Kerštanj ponovno uvrstil v regijski kvalitetni nivo. V sezoni smo izvedli še nastop na prvomajski proslavi na Zelenici, sodelovali smo na otvoritvi razstave panjskih končnic v domači kulturni dvorani in sezono zaključili s Kresnim koncertom, na katerem smo ponovno gostili OFS Voše iz Ovsiš. Poletje je kar prehitro minilo. Že konec avgusta nas je italijansko zborovsko združenje Music&Friends povabilo k sodelovanju na zborovskem koncertu v Stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. Takega povabila pač ne zavrneš, zato smo se predčasno zbrali na vajah. V začetku septembra pa smo dočakali velik dogodek, saj se je poročil naš pevec Tone. Seveda smo mu zapeli na poroki. Jesen je prinesla priprave na potovanje v Budimpešto, kjer smo se udeležili festivala Cantate Budapest 2018. Izvedli smo dva koncerta in - kot običajno - koristno združili s prijetnim. Ob pomoči vodičke Annamarie Bauda smo si mesto ogledali do potankosti. Leto smo zaključili s petjem na večeru domačih pesnic v Čopovi hiši in tradicionalnim božičnim koncertom v cerkvi na Breznici. Gostili smo ljudske pevke Predice iz Kamnika in kitarista Borisa Bursača.
Leto 2019 je bilo pevsko zelo pestro. Začeli smo z Božičnim koncertom v Stranjah pri Kamniku. Slovenski kulturni praznik smo obeležili s petjem pred Jalnovo domačijo na Rodinah in pred Prešernovo hišo v Vrbi. Sledila je območna pevska revija na Slovenskem Javorniku. Strokovna ocenjevalka Andreja Martinjak nas je uvrstila v regijski kvalitetni nivo. Potem je prišel čas za različne občne zbore - DU Žirovnica, Konjeniško društvo Stol in KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica. Povsod so nas bili zelo veseli. Zapeli smo tudi v Radovljici, v novi knjižnici, kjer je imela predstavitev nove pesniške zbirke pesnica Lidija Brezavšček. V begunjski bolnici smo izvedli Pomladni koncert. Sledila je tradicionalna prvomajska proslava na Zelenici. Na Breznici smo zapeli ob Svetovnme dnevu čebel, prvi del pevske sezone pa zaključili s Kresnim večerom v dvorani na Breznici. Program nam je povezoval Franci Koražija. Avgusta smo se podali na Svete Višarje. To je bil eden tistih lepih pevskih nastopov. Oktobra smo se udeležili Corin festivala v Bologni. Odlična pevsko-turistična odprava. Novembra smo otvorili razstavo likovni del iz Prešernovih slikarskih kolonij in zapeli na večeru domačih pesnic v Čopovi hiši, leto pa zaključili z božičnim koncertom v cerkvi na Breznici.
Leto 2020 smo pričeli z božičnima koncertoma v Stranjah in Šmarci. Februarja smo se udeležili območne pevske revije in bili ponovno izbrani v regijski kvalitetni nivo. Zapeli smo tudi ob slovenskem kulturnem prazniku v Vrbi, potem pa se je življenje skoraj ustavilo. Cel svet je zaznamovala epidemija, imenovana Covid-19. Družabnega življenja ni bilo več. Nobenega petja. Naše delovanje smo zamrznili. Septembra smo se zaradi izboljšane situacije ponovno zbrali in zapeli na občnem zboru domačega kulturnega društva, sredi oktobra pa se je življenje v Sloveniji in po svetu ustavilo. Vsa druženja so bila zaradi virusa prepovedana in naše delovanje je bilo ponovno zaustavljeno.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino