2016 - 2017 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2016 - 2017

Galerija dogodkov
BOŽIČNI KONCERT
Cerkev na Breznici, 27. 12. 2017
Naš letošnji božični program smo predstavili tudi domačemu občinstvu na Breznici. V goste smo povabili Žensko vokalno skupino Lipa iz Litije, ki je s svojimi milozvočnimi glasovi navdušila prav vse zbrane.
ADVENTNI FESTIVAL
Salzburg, 15.-17. 12. 2017
Najlepši mesec je zakorakal v svojo drugo polovico in začelo se je naše božično petje. Tokrat smo odpotovali v Mozartovo mesto Salzburg. Nastanjeni smo bili v predmestju Puch v idiličnem alpskem hotelu. Kar kmalu smo se odpeljali proti centru mesta, saj nas je popoldan čakal koncert na božičnem sejmu pred salzburško katedralo. In že takoj presenečenje. Vajo smo imeli kar sredi katedrale. Seveda je to izpadlo kot en mali koncert, ker se je pred nami zbralo veliko število poslušalcev. Potem pa ven na mraz. Peli smo na odlično ozvočenje, da nas je bil poln trg. Sobota dopoldan je bila namenjena ogledu mesta z vodičem Igorjem. Sprehodili smo se mimo palače Mirabel, akademije Mozarteum, rojstne hiše dirigenta Herberta von Karajana, čez most ključavnic v sam center, kjer največjo pozornost vzbuja rojstna hiša velikega Mozarta. Pozno popoldan nas je čakal še drugi koncert. Zapeli smo v evangeličanski cerkvi. Skupaj z nami so nastopili še Mešani zbor Salzburger Liederkranz 1900 (zb. Anna Strauss) in Posaunen Trio iz akademije Mozarteum. Ob koncu koncerta nas je presenetila pevka zbora, ki nas je ogovorila v slovenskem jeziku. Uči se slovenščine, ker ima rada našo narodno zabavno glasbo. Pa smo ji hitro zapeli eno Avsenikovo in jo ganili do solz. Nedeljo smo si turistično obarvali. Odpeljali smo se do letališča in si ogledali Red Bullov Hangar 7. Vredno ogleda. Športni avtomobili, letala in celo kapsula, iz katere je Felix Baumgartner skočil iz vesolja. Zadnja postaja je bil rudnik soli v nemškem Berchtesgadnu. Res prekrasen vikend. Že razmišljamo...kam pa naslednje leto?
2. FESTIVAL ČEBELARSKE PESMI
Kulturni dom Janka Kersnika Lukovica, 1. 12. 2017
Ponovno smo se odločili, da sodelujemo na tem festivalu. Gre za zelo prijeten in zanimiv dogodek. Vsak sodelujoči zbor mora predstaviti tri skladbe, od katerih mora ena imeti čebelarsko vsebino. Mi smo si izbrali skladbo Pavla Kernjaka Naša jablana. Poleg nas so na festivalu nastopili še Moški zbor Laško (zb. Dejan Jakšič), Mešani zbor Pentakord (zb. Lilijana Stepic), Trbojske ljudske pevke (zb. Nevenka Vidmar), Moška skupina Sosedje (zb. Tone Špendov), Mešani zbor DU Šentrupert (zb. Duška Lah Peček), Moški zbor Janka Kersnika Lukovica (zb. Igor Velepič in Komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije (zb. Aleš Sedušak). Po strokovni plati je prireditev spremljal Milivoj Šurbek, ki je obema žirovniškima skupinama namenil zelo pohvalne besede.
MARTINOV VEČER
Dvorana na Breznici, 18. 11. 2017
Spet je prišel čas, da spremenimo mošt v vino, besede v pesem ter dobroto v srečo. Tokratni Martinov večer je organizirala Moška vokalna skupina Sosedje. Pripravili so pester večer s številnimi znanimi slovenskimi napitnicami. V programu je nastopila tudi MePS Dr. France Prešeren. Z besedo pa so novemu vinu nazdravili člani dramske skupine Julke Dolžan.
4. VEČER MALIH VOKALNIH SKUPIN
Vila Vipolže v Goriških Brdih, 14. 10. 2017
Kulturno središče Vila Vipolže ustvarja vezi med svetovi in ljudmi. Svet slikovitih Brd se odpira celi  Sloveniji, Evropi in svetu. Tu se na razstavah, koncertih in predstavah srečujejo umetniki, poznavalci in ljubitelji kulture. Renesančna vila je kot ustvarjena za doživljanje in občutenje umetnosti. In v tej Briški lepotici je domača vokalna skupina Quercus organizirala že četrto srečanje malih vokalnih skupin. Srečanja se je udeležilo 10 skupin iz različnih koncev Slovenije (Vokalna skupina Patina-Škofja Loka; um. vodja Janez Smolič, Kvintet Mlin-Kamnik pod Krimom, um. vodja Dušan Debevc, MePS Dr. France Prešeren-Žirovnica, um. vodja Irena Kosmač, Vokalna skupina Quercus-Goriška Brda, um. vodja Vladimir Čadež, Vokalni kvartet Amabile-Trebnje, um. vodja Tadeja Vulc, Kvartet Zvon-Rašica, um. vodja Božo Zalar, Vokalna skupina Vilinke-Boštanj, um. vodja Tine Bec, Oktet Valvasor-Litija, um. vodja Jože Vidic, Vokalna skupina Lipa-Litija, um. vodja Ana Tori, Oktet Gallus-Ribnica, um. vodja Milivoj Šurbek). Prav vse je bilo čudovito...dvorana, petje, vzdušje. Najlepša hvala Quercusu za ta čudovit večer.
NIKOTOVIH 70
Zabreznica, 11. 9. 2017
Sedemdeset let dosežek je, ki kar tako ni ga za jemati ... ne doseže jih vsakdo!
Življenju vanje mnogo uspelo je vložiti, od njega mnogo dobrega da se še dobiti!

Čeprav v teh letih zdravje rado ponagaja, za obupat ni ... tudi če dlje časa traja!
Zdrava hrana, spanje, mir in kak kozarec vina je pri sedemdesetih najvažnejša vsebina!

Zraven spada še svež zrak, gibanje, sprehodi ... pa ljubezen kdaj pa kdaj tudi nič ne škodi!
Delo le za razvedrilo naj bo in užitek, in če ga preveč je, naj podaljša se počitek!

Naj nadaljna leta vsa zadovoljna, zdrava, srečna, vedra bodo,
naj bogatí narava ti dušo in srce.

Tvoji Meps-ovci!
26. SREČANJE UPOKOJENCEV GORENJSKE
Breznica, 31. 8. 2017
Tradicionalno srečanje gorenjskih upokojencev je tokrat organiziralo DU Žirovnica. Srečanje je potekalo na prostoru Konjeniškega kluba na Breznici. Ob izredno lepem vremenu se je zbralo več kot dva tisoč članov gorenjskih društev upokojencev. Srečanja se je udeležilo tudi nekaj gorenjskih županov in poslancev v Državnem zboru.
V kulturnem programu smo nastopili tudi kvartet Sosedje in Meps-ovci, tokrat pod vodstvom pevke Darje.

SPOMINSKA SLOVESNOST NA OBIRJU
Ojstrc/Avstrija, 6. 8. 2017
Vsako leto prvo nedeljo v avgustu na najvišjem vrhu Obirja, na Ojstrcu, poteka spominska slovesnost za Valentina Polanška in Henrika Velika. Oba sta bila rojena v bližini Železne kaple, učitelja in politična delavca, ki sta vedno s ponosom izražala svojo slovensko narodno pripadnost. Slovesnost na vrhu Obirja organizirajo člani njunih družin, SPD Valentin Polanšek in SPD Henrik Velik. Mi smo zapeli nekaj slovenskih pesmi, med njimi tudi Polanškovo Pozdrav Koroški. Lepo je bilo začutiti to slovensko narodno zavest, ki jo včasih v naši matični domovini že kar pogrešamo.
O KRESI SE DAN OBESI
Jalnova domačija na Rodinah, 16. 6. 2017
Ponovno smo pripravili lep večerni koncert pred praznikom Janeza Krstnika. Tudi tokrat nas je obiskala Mvačnkova Mina (Mateja Mlačnik) in s pripovedovanjem svojih dogodivščin v smeh spravila prav vse obiskovalce. Stare otroške plesne igre so izvedli člani OFS Voše iz Ovsiš pri Podnartu, ki jih vodi Vilma Gosnik Kravanja.
Bog daj, Bog daj dobro večer, Za večerom bolje jutro. Daj nam Bože, dobro leto!...Tako pravi stara kresna pesem. Naj se njene prerokbe uresničijo.
POD VAŠKO LIPO
Ljubno, 2. 6. 2017
Tokrat nam jo je vreme zagodlo, zato je tradicionalna prireditev potekala kar v Dvorani športnega društva Ljubno. Večer je otvoril domači harmonikar Alojz Ličar, poslušalce pa je pozdravil predsednik KD Ljubno Rok Marčun. Sledili so pevski nastopi domačega mešanega zbora, Moške vokalne skupine Sosedje in Mešane pevske skupine Dr. France Prešeren iz Žirovnice. Prijetno nas je presenetil domači župnik Pavle Juhant, ki je predstavil nekaj svojih avtorskih pesmi. Brez vaških šal tudi tokrat ni šlo. V smeh nas je spravljal Alojz Razboršek. Večer je zaključila domača rock skupina Banda.
ZBOROVSKI KONCERT
Baročna dvorana Radovljiške graščine, 27. 5. 2017
Jeseni 2016 je bila zborovodkinja Irena članica žirije na zborovskem tekmovanju v Osijeku. Njen "sotrpin" je bil zagrebški zborovodja Bojan Pogrmilović. Beseda je dala besedo in zgodil se je skupni koncert njunih pevskih zborov. Mešani zbor KUD INA Zagreb je prejemnik številnih domačih in mednarodnih nagrad. Sestavljajo ga vrhunski pevke in pevci, nekateri od njih tudi odlični inštrumentalisti. V prvem delu njihovega programa smo doživeli čar sakralne glasbe, drugi del je bil ljudsko obarvan. Posebnost zbora so interpretacije ljudskih pesmi raznih koncev sveta. Naša mala skupina je zvenela precej milozvočno v primerjavi z grmenjem iz 40 pevskih grl, a smo se kljub temu predstavili v odlični luči. Zbor je v Slovenijo prispel že opoldan. Irena jih je popeljala na Blejski otok in Blejski grad. Številne njihove pohvale in zahvale so nas utrdile v prepričanju, da smo odlični gostitelji in da je med nami ponovno dobra volja in veselje. Tu si lahko ogledate nekaj posnetkov današnjega koncerta.
SLOVESNOST OB JANŠEVEM ČEBELNJAKU
Breznica, 19. 5. 2017
Čebelarsko društvo Antona Janše je v počastitev spomina na velikega čebelarja priredilo slovestnost ob Janševem čebelnjaku na Breznici. Na slovesnosti so spregovorili predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, župan občine Žirovnica Leopold Pogačar, predsednik Čebelarskega društva Matjaž Pogačnik in domači župnik Marjan Lampret. Kulturni program so pripravili učenke in učenci OŠ Žirovnica in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren.
PRVOMAJSKA PROSLAVA
Dom pri izviru Završnice na Zelenici, 1. 5. 2017
Prvomajsko druženje na Zelenici je bilo že enaindvajseto po vrsti. In prav vedno smo bili Mepsovci zraven. Pripravili smo krajši pevski program z vezno besedo naše Alenke. Zbralo se je lepo število obiskovalcev, ki sta jih pozdravila predsednik PD Žirovnica Anže Feldin in župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA
Slovenski Javornik, 19. 2. 2017
Po enoletnem premoru smo v novi zasedbi ponovno zapeli na odru jeseniške območne pevske revije, ki jo je strokovno spremljal Primož Kerštanj. Izvedli smo korekten nastop. Seveda so še napake, a smo na dobri poti. Poleg nas so nastopili še MoPZ DU Jesenice, ŽePZ Večerna zarja DU Javornik-Koroška Bela, MePZ Kranjska gora-KD Odmev Kranjska gora, ŽePZ Mavrica, Kvintet Vintgar, ŽePZ Vox Carniola, MoPZ Vox Carniola in MePZ Vox Carniola. Zelo smo bili zadovoljni z razporeditvijo naše skupine v regijski kvalitetni nivo.
PREŠERNOVA PROSLAVA
Vrba, 8. 2. 2017
Pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi je danes potekala prireditev ob kulturnem prazniku, na kateri je bil govornik dramatik in lanski Prešernov nagrajenec za življenjsko delo Tone Partljič. "Že prav, da znamo praznovati, toda dragi moji, Prešerna je treba brati," je poudaril in dodal, da bi moral imeti vsak Slovenec doma Prešernove Poezije ter vsaj enkrat priti v Vrbo. Zbrane je pozdravil žirovniški župan Leopold Pogačar in dejal: "Sam doživljam kulturni praznik kot dan, ko si s ponosom rečem, da sem Slovenec in ko trdim, da je naš jezik najlepši na svetu. Pri tem si obljubim, da bom v prihodnosti deloval v smeri ohranjanja vsega, kar nas dela Slovence."
Poleg MePS-a sta glasbeni del prireditve dopolnila še dramski igralec in pevec Janez Škof ter kantavtor Zoran Predin.
BOŽIČNI KONCERT
Župnijska cerkev Žalostne matere božje na Breznici, 28. 12. 2016
Naj iskrivost pisanih decembrskih luči polepša drobne trenutke v mozaiku časa,
naj čarobnost zimskega ivja na drevju zasenči črne misli,
naj toplina in iskrenost besed osrečujeta vse leto.
Naj pozitivne misli svetlijo jutro kot zarja iz zasneženih gora.
Naj sreča šepeta neizpeto melodijo o prijateljstvu.

Našim številnim zvestim poslušalcem smo s pesmijo ponovno pričarali lepoto božiča. V goste smo povabili Trio Trubadur, ki ga sestavljajo naša prijateljica Natalija Šimunović, njena hči Maša in njun kolega Matej Šoklič. Z milino petja in inštrumentalne igre so navdušili poslušalce. Prav čarobno pa je v skupni izvedbi obeh skupin zazvenela Sveta noč.

MEDNARODNI ADVENTNI FESTIVAL
Dunaj, 16.-19. 12. 2016
Po 15 letih smo Prešernovci ponovno obiskali Dunaj in nastopili na mednarodnem adventnem festivalu. Pred leti je bila to naša prva odprava v tujino. Tokrat je bilo zraven tudi malo simbolike, saj smo v novi zasedbi dogodek ponovili. Po prihodu v mesto nas je že čakala slovenska vodnica Mojca in nam pokazala nekaj dunajskih znamenitosti. Popoldan smo zapeli v enem od dunajskih domov za starejše občane, zvečer pa smo se nekateri odpravili na raziskovanje božičnih sejmov, lučk in znamenitega dunajskega punča. Pregovor pravi "če greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj". Za nas to ni veljalo. Enostavno morali smo opraviti nekaj božičnih nakupov. Sobotno popoldne smo preživeli pred palačo Schonnbrunn in izvedli koncert, katerega se je udeležilo precej Slovencev, ki so bili na izletu. Zvečer smo se z vodnico Anno odpeljali na večerjo in druženje z ostalimi udeleženci festivala v Heurigen, ki je znan po številnih lokalnih restavracijah. Večer je bil popoln. Polno petja in veselja. Nedelja je bila namenjena obisku muzeja voščenih lutk Madame Tussauds v zabaviščnem parku Prater, kjer so nas sprejel številne osebnosti iz sveta glasbe, filma in politike. Popoldan pa smo zapeli na težko pričakovanem dogodku v festivalni dvorani dunajske Mestne hiše. Lahko rečemo le - bilo je čarobno. Festivalsko dogajanje se je zaključilo s šampanjcem, skupnim petjem Ode radosti in podelitvijo priznanj.
SPOMINSKA SLOVESNOST NA OBIRJU
Ojstrc/Avstrija, 7. 8. 2016
Vsako leto prvo nedeljo v avgustu na najvišjem vrhu Obirja, na Ojstrcu, poteka spominska slovesnost za Valentina Polanška in Henrika Velika. Oba sta bila rojena v bližini Železne kaple, učitelja in politična delavca, ki sta vedno s ponosom izražala svojo slovensko narodno pripadnost. Slovesnost na vrhu Obirja organizirajo člani njunih družin, SPD Valentin Polanšek in SPD Henrik Velik. Mi smo zapeli nekaj slovenskih pesmi. Lepo je bilo začutiti to slovensko narodno zavest, ki jo včasih v naši matični domovini že kar pogrešamo.
SEJA DRŽAVNEGA SVETA
OŠ Žirovnica, 6. 7. 2016
Državni svet Republike Slovenije se je v sredo, 6. julija 2016, sestal na svoji 42. redni seji, tokrat na terenu, v občini Žirovnica in sicer na povabilo župana Leopolda Pogačarja. Pred začetkom seje smo se predstavili tudi Prešernovci s krajšim kulturnim programom.
KONCERT O KRESI SE DAN OBESI
Dvorana na Breznici, 12. 6. 2016
Letošnji kresni koncert smo izvedli v dvorani na Breznici, saj nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno. A je bilo vseeno lepo. Z nami je nastopila OFS Mali Triglav in Slovenskega Javornika, program pa je z vaškimi zgodbami popestrila Mateja Mlačnik. Najlepša hvala tudi Janezu Muleju iz Rodin, ki je poskrbel za pogostitev prav vseh, ki so prišli na koncert.
KONCERT V BOLNICI BEGUNJE
Begunje na Gorenjskem, 1. 6. 2016
Že mnogo let je minilo, odkar smo zapeli v dvorani Psihiatrične bolnice Begunje. Imajo pevsko čudovito dvorano. Res škoda, da je ni moč koristiti večkrat. To je bil naš prvi samostojni koncert v novi pevski zasedbi. Lahko rečemo - led je prebit.
POMLAD POD TRIGLAVOM
Mojstrana, 22. 5. 2016
Slovenski planinski muzej je s to enotedensko prireditvijo povezal dogodke ob Tednu gozdov 2016, 40-letnici evropske pešpoti E6, Dnevu Alpske konvencije in odprtju zavarovane poti ferate v Mojstrani. Za kulturni program na otvoritvi te prireditve sta poleg nas poskrbela še Moška vokalna skupina Encijan iz Sevnice in domača vokalna skupina Triglavski zvonovi.
POLETJE NA BLEDU
Hom nad Zasipom in Jezerska promenada na Bledu, 20. 5. 2016
V skupni organizaciji društev iz vasi Zasip, Podhom in zaselkov pod Karavankami so kulinarični navdušenci začeli razvijati nov turistični produkt Tradicija treh vasi. Druži jih domače poimenovanje vasi Prgarije, Kraparije in Kašarije, ki svoja imena nosijo po svojih tipičnih jedeh. Na Homu nad Zasipom je bila pripravljena pokušnja nekaterih jedi in pijač. Na predstavitvi je bila prisotna tudi RTV Slovenija z oddajo Dobro jutro. Popoldan pa je na Jezerski promenadi na Bledu potekala prireditev Okusi Bleda. Oba dogodka sta bila tudi glasbeno obarvana. Poleg nas so se predstavili še FS Rudija Jedretiča Ribno, sekcija Mladih Prgarjev iz Zasipa ter Cirila in Marija iz KD Gorje, ki sta zaigrali oz. zapeli nekaj starih slovenskih ljudskih pesmi.

PRVOMAJSKA PROSLAVA
Dom pri izviru Završnice, 1. 5. 2016
Tokrat naše prvomajsko druženje ni bilo prav nič pomladansko. Dež, sneg,...a vseeno mnogo dobre volje. Pripravili smo zanimiv in pester program. "Sladke" čestitke ob 20. letnici delovanja, pa je doživelo tudi domače planinsko društvo. To je bil tudi krstni nastop naše nove sopranistke Helene Špendov.
PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU
Vrba, 8.2.2016
Kljub slabemu vremenu se je tudi tokrat v Vrbi zbralo precejšnje število obiskovalcev. V kulturnem programu smo sodelovali Prešernovci, dramska igralka Manca Ogorevc in pevka Nuša Derenda. Program sta tradicionalno povezovala Maruša Stres in Lojze Ropret. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V svojem govoru je poudaril, da smo Slovenci edini narod, ki praznujemo kulturni dan, kot državni praznik.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino