2014 - 2015 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2014 - 2015

Galerija dogodkov
BOŽIČNI KONCERT
Cerkev Žalostne matere božje na Breznici, 27. 12. 2015
Leto se počasi približuje koncu in s svojim veselodecembrskim razpoloženjem ponuja obilo priložnosti, da preživimo nekoliko več časa s svojimi najbližjimi, še posebej ob božiču, kajti prav božič je tisti praznik, ki je za marsikoga najlepši čas v letu. Božično obhajanje ima v krščanski tradiciji tudi sicer izredno bogato glasbeno zapuščino, saj je v praktično vsakem evropskem (pa tudi v kakšnem neevropskem) jeziku nastal kakšen napev, ki slavi rojstvo Jezusa. Iz domačih glasbenih logov so v prvem delu koncerta izzvenele skladbe slovenskih ustvarjalcev, ki so s posebnim posluhom za uglasbitev Jezusovega rojstva, znatno obogatili zakladnico slovenske zborovske pesmi.
Z največjim veseljem smo v goste povabili duhovniški oktet Oremus. Združuje duhovnike, ki se kljub svojemu neusmiljenemu urniku in zadolžitvam srečujejo, ponavadi ob sredinih večerih, z željo, da bi zares živeli svoje talente. Izdali so dve zgoščenki, gostovali po širni tujini, lepšali spomin na domovino zdomcem in zamejcem.
V nadaljevanju koncerta smo Meps-ovci izvedli nekaj priljubljenih priredb božičnih skladb zabavnejšega žanra. Pridružila sta se nam še glasbenika Slavko in Rok Meglič. Skladatelj Giacomo Puccini je nekoč dejal: "Le kakšno bi bilo božično praznovanje brez lepe pesmi, ki nas druži, navdihuje in kdajpakdaj tudi osreči? 
ŽIVE JASLICE
Postojnska jama, 25.12.2015
Pisana darila, zvoki kraguljčkov, vonj po cimetu, snegu in mogočnih božičnih drevesih, toplina okrasnih lučk in zgodbe – o rojstvu, o jaslicah. To so podobe decembra in božičnega časa, ki si jih ljudje pričaramo vsako leto, in če je to praksa na površju, so v Postojni tako storili tudi v podzemnem svetu. Letos se je že šestindvajsetič decembrsko božično vzdušje preneslo tudi med kraške podobe postojnske jame. 16 svetopisemskih prizorov živih jaslic spremlja obiskovalca na poti skozi celotno ogledno pot jame, tako med vožnjo z vlakom kot med sprehodom mimo ogromnih stalagmitov, stalaktitov in zaves.
Več kot 500 nastopajočih se bo med 25. in 30. decembrom postavilo ob bok glavnih zvezd – kraških podob –, da bi skupaj ustvarili največje žive jaslice v podzemnem svetu. Angeli, perilje in rimski vojaki ob zvokih pevskih zborov iz cele Slovenije, Nuške Drašček in Klemna Bunderle in ob svetlobnih učinkih, ki na razgibani jamski strop narišejo zvezdnato nebo, pripovedujejo zgodbe iz otroštva, zgodbe, ki jih danes predajamo svojim otrokom in obiskovalcem, ki so del naše skupne tradicije.

PODELITEV NAGRAD OBČINE RADOVLJICA
Linhartova dvorana v Radovljici, 10. 12. 2015
V kulturnem sporedu, ki je navdušil obiskovalce na proslavi občinskega praznika v polni Linhartovi dvorani, so nastopili učenci in učitelji Glasbene šole Radovljica, ki bo v prihodnjem letu praznovala svojo 60-letnico. Proslavo v režiji Katje Stušek sta povezovala Suzana Adžič in Janez Zore.
Župan Ciril Globočnik je na proslavi čestital za občinski praznik in predstavil delo občine v letošnjem letu. Poudaril je, da tako z organizacijo kot dobrim obiskom številnih prireditev v občini potrjujemo, da so Radovljičani pravi prebivalci Linhartovega mesta kulture. Občinskim nagrajencem je izročil priznanja in se jim zahvalil za njihove dosežke in prispevke na področjih kulture ter vzgoje in izobraževanja.
Med letošnjimi občinskimi nagrajenci je bila tudi umetniška vodja Meps-a in zborovodkinja Mešanega pevskega zbora Ljubno, Irena Kosmač. Za svoje delo v radovljiški občini, njeni soseščini in v tujini, je prejela Plaketo Antona Tomaža Linharta.
KONCERT PEVSKEGA TRIA EROIKA
Festivalna dvorana Bled, 2. 12. 2015
Trije izjemni vokalisti, zbrani v tercetu Eroika, so nase prvič opozorili na Emi 2007, ko so s priredbo pesmi Stop Omarja Naberja osvojili Slovenijo. Matjaž Robavs (bariton), Aljaž Farasin (tenor) in Metod Žunec (tenor) so klasično izobraženi in šolani pevci. Premišljena kombinacija talenta, lepote, uglajenosti, glasovnih zmožnosti in obdelave večnih uspešnic v pop opera žanru je formula uspeha Eroike. Po dobrem letu premora so ponovno nastopili v razprodani Festivalni dvorani na Bledu. Njihovemu povabilu za sodelovanje smo se z veseljem odzvali tudi Prešernovci. Samostojno smo se predstavili s štirimi skladbami, večno zeleni skladbi Julija in Dan ljubezni pa zapeli skupaj z njimi.
REGIJSKO TEKMOVANJE ODRASLIH PEVSKIH ZASEDB 2015 - GORENJSKA
Škofja Loka, 14. 11. 2015
Letošnja regijska tekmovanja so (bodo) potekala v Žalcu, Logatcu, na Ptuju, v Krškem, Postojni in za Gorenjsko v Škofji Loki. Tu so bili izvedeni trije koncerti s kategorijami malih pevskih skupin, moških, ženskih in mešanih pevskih zborov. Nastopili so Gorenjski oktet (Kranj), Vokalna skupina Cantabile (Gorenja vas), Komorni moški zbor Davorina Jenka (Cerklje), Moški zbor Triglav (Lesce-Bled), Ženski zbor Grudnove šmikle (Železniki), Ženski zbor Dupljanke (Duplje), Ženski zbor Moj spev (Groblje), Ženski zbor Carmen Manet (Kranj), Mešani zbor Cantemus (Kamnik), Komorni zbor Limbar (Moravče), Mešani zbor Musica Viva (Kranj), Mešani zbor Gimnazije Škofja Loka, Mešani zbor Vox Carniola (Jesenice), Domžalski komorni zbor (Domžale) in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren (Žirovnica). Tekmovanje so ocenjevali Stojan Kuret, Tadeja Vulc in Gregor Klančič.
Mi smo dosegli 72,7 točk in s tem srebrno priznanje.
PESMI MOJIH KRAJEV Z MANCO IZMAJLOV
Dvorana Pod Stolom v Žirovnici, 16. 10. 2015
Koncert Pesmi mojih krajev je najbolj pristen napovednik novih projektov, ki jih bo Manca Izmajlova publiki predstavila v prihodnjem letu. Skupaj z gosti nam je pričarala čustven in čaroben večer, ki nas je popeljal skozi najlepše v slovenski glasbi – od narodnih pesmi do Avsenikov, Ipavcev in drugih nepozabnih slovenskih melodij. Posebni gost koncerta je bil Aleksander Mežek, s katerim je Manca zapela tudi v duetu, solist na violini je bil Benjamin Izmajlov, gostje pa so bili harmonikar Tomaž Cilenšek, MePS Dr. France Prešeren Žirovnica (tokrat pod vodstvom Darje Kolenc) in Mladinski pevski zbor OŠ Žirovnica (pod vodstvom Slavice Magdič). Manca je v zadnjih letih s soprogom Benjaminom Izmajlovom osvojila slovensko publiko. Od leta 2012 s turnejo Sto srčnih koncertov želita pripeljati kakovostno živo glasbo z velikih odrov slovenskih mest na najmanjše odre, v kraje in vasi, ki jih tovrstna glasba skorajda nikoli ne doseže. Njuno idejo – predstaviti čim več ljudem svoja v platinasti nakladi prodana albuma Slovanska duša in Slovensko srce.
MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE PUCCINI
Tore del Lago Puccini, 30. 9. - 3. 10. 2015
Prešernovci vedno radi preizkusimo nekaj novega. Udeležili smo se 1. mednarodnega tekmovanja Puccini, ki je potekalo v rojstnem mestu slavnega skladatelja Puccinija Torre del Lago, v bližini Pise. Organizator tekmovanja je bilo nam že dobro poznana nemška organizacija Interkultur. Nastanjeni smo bili v Viareggiu, tik ob morju. Tu smo v cerkvi San Paolino tekmovali v sakralni kategoriji. Otvoritev tekmovanja, ostale tekmovalne kategorije in razglasitev rezultatov je potekalo v avditoriju Enrico Caruso ob jezeru Torre del Lago. Zbore je ocenjevala tričlanska žirija (Giovanni Acciai-Italija, Annlaug Hus-Norveška, Katie Thomas-Velika Britanija). Na zaključku se je pet zborov pomerilo v dodatnem tekmovanju za Grand Prix. Veliko nagrado je prejel ženski pevski zbor Venda iz Latvije. Nam je tekmovanje ponovno prineslo lep dosežek - dve srebrni diplomi. Tudi žirija nam je na internem razgovoru namenila precej pohvalnih besed.
Na našem petdnevnem popotovanju smo imeli tudi nekaj prostega časa. Izkoristili smo ga za obisk velikega akvarija v Genovi in Pise.
Projekt Puccini smo tako uspešno pripeljali do konca in ponovno dokazali, da se lahko kosamo tudi z mlajšimi.
KONCERT MePZ LJUBNO in MePS DR. FRANCE PREŠEREN ŽIROVNICA
Baročna dvorana Radovljica, 26. 9. 2015
Obema zboroma je koncert prišel zelo prav. Zbor iz Ljubnega se pripravlja na svoje jesenske koncerte, Prešernovci pa na tekmovanje v italijanskem Torre del Lago. Prijeten pevski večer smo zaključili s skupno pesmijo Tri planike, ki jo je za mešani zbor priredil član Prešernovcev, Tone Špendov.
KRESNI VEČER "O KRESI SE DAN OBESI" / Jalnova domačija na Rodinah, 21. 6. 2015
Naši predniki so ob kresu slavili moč sonca in verjeli, da je v tej noči možno najti zaklad, izvedeti za prihodnost, se s kresnimi rastlinami zavarovati pred nesrečo do naslednje kresne noči.. predvsem pa izročilo pravi, da je to noč možno razumeti govorico živali, če se v našem žepu ali čevlju po naključju znajde praprotno seme...Čar kresne noči smo ponovno pričarali pred Jalnovo domačijo na Rodinah, kjer nas je prijazno sprejel in pogostil oskrbnik domačije Janez Mulej. Skozi program je poslušalce hudomušno popeljal Lojze Ropret, za prijetno plesno popestritev pa je poskrbela OFS Breznica, ki deluje pod vodstvom Maruše Stres. Ob tej priložnosti je bila v Jalnovi hiši odprta še razstava slikarja samouka, Antona Benedika iz Knapov v Selški dolini.
4. SREČANJE OKTETOV IN MALIH PEVSKIH SKUPIN / Jurovski Dol, 20. 6. 2015
Omenjeno srečanje je organiziral Jurovski oktet v okviru Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Srečanja smo se udeležili domači Jurovski oktet, Kvartet Jeruzalem iz Ivanjkovcev, Moška pevska skupina Sosedje iz Žirovnice, Grosupeljski oktet iz Grosupljega, KUD Vivere iz Slovenske Bistrice, Oktet Tinje iz Tinja, KD Trebanjski oktet iz Trebnjega, MePS Dr. F. Prešeren iz Žirovnice ter Učiteljski oktet Pa kol'k'r tol'k iz Logatca. Vse nastopajoče je prevevala bogata ustvarjalna energija, lepota kraja in prireditvenega prostora nas je preprosto očarala. Srečanje oktetov in malih vokalnih skupin ni slučajno nastalo v mesecu juniju, saj je mesec junij mesec rož, žito je v polnem klasju in bo kmalu zrelo za žetev, sonce in zemlja pa sta na višku svojih moči. In v takšnem znamenju je bil pripravljen tudi oder, na katerem so se zvrstili vsi nastopajoči. Poletno prireditev na sicer zelo hladen večer smo zaključili z željo, da nas moč kresne noči spremlja skozi čase sprememb, čase teme in čase luči. Misli o pesmih, semenih radosti in semenih upanja je z obiskovalci delila Vida Ornik, zadnje seme v kresnem večeru pa je odvrgel Jurovski oktet, ki so mu obiskovalci navdušeno potrdili: bilo je lepo!
OTVORITEV RAZSTAVE ROKODELSKIH IZDELKOV / Čopova hiša v Žirovnici, 17. 5. 2015
Rokodelci Žirovnice in Zavod za turizem in kulturo Žirovnica sta pripravila čudovito razstavo rokodelskih izdelkov, ki jih izdelujejo občani Žirovnice v okviru dejavnosti Društva upokojencev, Društva
podeželskih žena pod Golico in pod Stolom, skupine klekljaric, rokodelk na ustvarjalnih delavnicah v Knjižnici Matije Čopa in drugih. Razstavo je odprla direktorica ZTK Žirovnica Maja Zupan, zbrane je pozdravil tudi župan Leopold Pogačar, krajši kulturni program pa smo prispevali Prešernovci.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA / Kulturni dom na Slovenskem Javorniku, 20. 2. 2015
Na letošnji območni pevski reviji občin Jesenice, Kranjska gora in Žirovnica, je sodelovalo deset odraslih zborov in pevskih skupin. Žirovniško občino smo zastopali "Prešernovci" in Moška vokalna skupina Sosedje. Revijo je strokovno spremljala Andreja Martinjak in Sosede razvrstila na območni nivo, MePS pa na regijski nivo.
PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU / Vrba, 8. 2. 2015
Slovenski kulturni praznik, ki je posvečen spominu na Franceta Prešerna, je v Vrbo danes znova privabil na stotine ljudi.
"To je dan, ki nas ne razdvaja, nas ne ločuje, temveč globoko povezuje," je v nagovoru poudaril predsednik Državnega sveta Mitja Bervar. Opomnil je na veliko moč, ki jo ima kultura, in pozval k izboljšanju položaja ustvarjalcev. Spomnil je, da sta umetnost in kultura pripomogli k temu, da smo v tisočletjih kot številčno majhen narod uspeli ohraniti svoj jezik in svojo identiteto. Kot je dodal, smo si državo bolj kot z orožjem in ekonomijo izbojevali s pesmijo in jezikom. Dandanes smo pozabili na čas, ko nam je kultura pomenila nekaj presežnega, je opozoril Bervar in dodal, da vse pogosteje slišimo, da je kultura strošek in naj svojo vrednost dokaže na trgu. V času, ko bi lahko kultura postala eden od temeljnih gradnikov ustvarjalnosti, kreativnosti in trajnostnega razvoja, ne znamo v polni meri izkoristiti njenega potenciala za osmišljanje našega bivanja in spodbujanje dialoga z drugimi kulturami in narodi, je prepričan Bervar.
"Narod, ki ne neguje svoje kulture in je ne spoštuje, je reven ne glede na milijone, ki bi jih država namenila za to področje. Je pa res, da je veliko stvari odvisnih od sredstev, ki jih namenjamo za kulturo. Prav je, da se tega zavedamo vse leto in ne le na dan kulturnega praznika," je pozval tudi žirovniški župan Leopold Pogačar. //povzeto po STA//
BOŽIČNI KONCERT / Cerkev Žalostne matere božje na Breznici, 29. 12. 2014
Bele novoletne muce so prinesle ključek zlat,
to pa ni navaden ključek, to je ključ od zlatih vrat.
Že odpirajo se vrata, že se nekaj lesketa,
tam zlat košček nate čaka, poln izpolnjenih želja
(Svetlana Makarovič)
Na letošnjem "domačem" božičnem koncertu sta z nami sodelovali sopranistka Teja Saksida in citrarka Tanja Zajc Zupan. Obema najlepša hvala za prijetno druženje.
BOŽIČNI KONCERT / Farna cerkev Ukve (Kanalska dolina v Italiji), 28. 12. 2014
Koncert je organizirala domača slovenska skupnost. Pretežno slovensko obarvani pevski večer smo izvedli OPZ iz Kanalske doline (zb. Alberto Bussettini in Alma Hlede), Cerkveni pevski zbor iz Ukev (zb. Oswald Errath), MePZ Slovenskega prosvetnega društva Bilka iz Bilčovsa / Avstrija (zb. Dominik Jurca), Ženska vokalna skupina Barkovlje iz Trsta (zb. Aleksandra Pertot) in MePS Dr. France Prešeren iz Žirovnice.
BOŽIČNI KONCERT / cerkev sv. Martina na Bledu, 27. 12. 2014
Naš letošnji božični program smo predstavili v blejski cerkvi. Poslušalcev ni bilo prav veliko, saj je sneženje verjetno marsikoga zadržalo doma. A kljub temu smo pričarali lep pevski večer.
PRAZNOVANJE OBČINSKEGA PRAZNIKA OBČINE ŽIROVNICA / Dvorana pod Stolom, 3. 12. 2014
V veliko čast si štejemo, da smo letos dobitniki občinske plakete. Prejeli smo jo za večletno delo na področju zborovskega petja in za prejeta številna mednarodna priznanja v različnih kategorijah zborovskega petja, kar je prispevalo k ohranjanju pevske tradicije in ugledu Občine Žirovnica. Najlepša hvala tudi predlagateljema - Kulturnemu društvu Dr. France Prešerene Žirovnica in Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica.
VOKALNA SKUPINA SOSEDJE - MARTINOVANJE / Dvorana na Breznici, 15. 11. 2014
Vokalna skupina Sosedje, katere člani sodelujejo tudi pri MePS Dr. France Prešeren, so pripravili zelo prijeten Martinov večer, na katerem ni manjkalo lepega petja in simpatičnih domislic. V goste so povabili skupino Leseni rogisti. Na odru pa sta nastopili tudi skupini Me n'č na briga in Foušija, ki sta pred leti nastali bolj za šalo, kot zares. Seveda gre za same člane Meps-a.
REGIJSKO SREČANJE MALIH PEVSKIH SKUPIN - KRIŽE, 18. 10. 2014
Na letošnjem regijskem srečanju je sodelovalo pet malih pevskih skupin: MePS Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica (zb. Irena Kosmač) / Območna izpostava JSKD Jesenice, Gorenjski oktet Kranj (zb. Andrej Ropas) / Območna izpostava JSKD Kranj, Kvintet Tivoli Lesce (zb. Tomaž Tozon) / Območna izpostava JSKD Radovljica, Vokalna skupina Cantabile Gorenja vas (zb. Roman Ažbe) / Območna izpostava JSKD Škofja Loka in Vokalna skupina Carniolica Tržič (zb. Tomaž Meglič) / Območna izpostava Tržič. Srečanje je strokovno spremljala Andreja Martinjak, ki je v skupni oceni izpostavila visoko kvaliteto posameznih skupin.
8. SVETOVNE ZBOROVSKE IGRE / Riga (Latvija), 9. - 19. 7. 2014
Tokrat so Svetovne zborovske igre potekale v deželi, kjer je petje del nacionalne kulture in simbol neodvisnosti. Na igrah je sodelovalo 460 pevskih zborov s 27000 pevci iz 73 držav. Razpisanih je bilo 29 različnih pevskih kategorij. Največ udeležencev so imele kategorije Ljudska pesem (60 zborov), Otroški zbori (60 zborov) in Mešani komorni zbori (58 zborov). Na vseh osmih Svetovnih zborovskih igrah je sodeloval otroški zbor Čarobna frula in Hrvaške. Poslušalci so si v 14 dneh lahko ogledali kar 67 koncertov.

V Rigi smo preživeli nekaj lepih in predvsem zelo uspešnih dni. Prvi teden tekmovanja je bila v Rigi le naša umetniška vodja Irena, ki je bila del strokovne žirije. Žirijo je sestavljajo 81 zborovskih strokovnjakov iz 39 držav. Bila je član žirije v kategorijah Mešani mladinski zbori, Musica Sacra s spremljavo in Ženski zbori.
Irena je imela možnost doživeti to pevsko olimpijado še drugače, kot ostali pevci. Ogledala si je številne spremljajoče prireditve. Najbolj navdušena je bila nad velikim zborovskim koncertom v Mežaparku in koncertom svetovno znane skupine The King's Singers v Areni Riga. Mežapark je ogromen park na obrobju mesta. V središču tega parka pa se nahaja "dvorana na prostem", ki so jo zgradili leta 1955. Vsake štiri leta tu organizirajo zborovski koncert Latvian Song Celebration, kjer nastopijo združeni zbori Latvije. Tokratni koncert so pripravili v okviru Svetovnih zborovskih iger. Skupaj je zapelo 15000 pevcev ob spremljavi latvijskega simfoničnega orkestra.
V drugem delu pevske olimpijade so v Rigo prišli vsi člani MePS-a in tudi naša B-Ekipa (prijatelji, partnerji,...). Že kmalu po prihodu v hotel smo se odpravili v mestu na zborovsko parado. To je bil res veličasten dogodek. Celo mesto je dobesedno živelo s pevci iz celega sveta.
V sredo se je začelo zares. Dopoldan nas je čakal kvalifikacijski nastop za kategorijo Musica Sacra a capella. Ponudili so nam možnost za tekmovanje v delu Open ali Champion. Prvi pomeni tekmovanje za diplome, drugi pa za medalje. Nastop je bil zaprt za javnost. Zapeli smo le pred tričlansko komisijo, ki nas je uvrstila v tekmovanje za diplome. Priložnosti nismo izkoristili v celoti, razočarani pa tudi nismo bili. Zvečer nas je čakalo tekmovanje v cerkvi Sv. Janeza pred petčlansko komisijo, ki so jo sestavljali Levente Gyongyosi (Madžarska), Henry Leck (ZDA), Tatiana Malysheva (Rusija), Vytautas Miškinis (Latvija) in Ugis Praulinš (Litva). Prisodili so nam 14,99 točk in prejeli smo srebrno diplomo stopnje 5. Že pred tem nastopom pa smo doživeli prijetno presenečenje. Na tekmovalnem koncertu sta nas poslušala Mira in Janko Stušek iz Radovljice, ki sta bila na popotovanju po tem delu Evrope.
V četrtek je bila na vrsti kategorija Champion Male pevske skupine. Nastopili smo v veliki dvorani Akademije za glasbo Jazeps Vitols. Dopoldan smo imeli akustično vajo, zvečer pa tekmovalni nastop. Ker smo bili v konkurenci za medalje, nas je tokrat ocenjevala sedemčlanska žirija v sestavi: Thomas Caplin (Norveška), Bernard Kruger (J. Afrika), Mara Marnauza (Latvija), Jan Mišek (Češka), Karmina Šilec (Slovenija), Branko Stark (Hrvaška) in Ints Teterovskis (Latvija). Prisodili so nam 72 točk in s tem srebrno medaljo.
Četrtek je bil namenjen tudi turizmu. Z lokalno vodičko Tatjano smo si ogledali mesto v vsej njegovi lepoti. Popeljala nas je okoli starega mesta in tudi v mestno jedro. Rigo je ustanovil škof Albert leta 1201. Zaradi pomembne lokacije ob Baltiškem morju so si jo vedno podrejali številni osvajalci (Rusija, Nemčija, Švedska). Mesto je poznano po največji "zbirki" zgradb v stilu Art Nouveau in lesenih stavbah v Evropi. Je tudi pod zaščito Unesco svetovne dediščine.
Zvečer je sledila naša prva podelitev priznanj, ki je potekala v Areni Riga. To je večnamenska dvorana, ki sprejme okoli 13000 gledalcev in je največje notranje prizorišče v mestu.
V petek je sledil še naš zadnji tekmovalni nastop. Dopoldan smo v veliki dvorani Univerze Stradinš opravili akustično vajo, popoldan je šlo zares. Tekmovanje v kategoriji Ljudska glasba je bilo najbolj množično in je trajalo kar tri dni na različnih lokacijah. Ponovno nas je ocenjevala sedemčlanska žirija v sestavi Inessa Bodyako (Belorusija), Dapeng Meng (Kitajska), Hong Hai Pham (Vietnam), John August Pamintuan (Filipini), Ugis Praulinš (Latvija), Aarne Saluveer (Estonija= in Angela Stevens (J. Afrika). Namenili so na 65,38 točk in s tem našo drugo srebrno medaljo.
Sobota popoldan je bila namenjena sproščujočemu sprehodu po muzeju na prostem ob Jugla jezeru nekoliko ven iz mesta. Muzej je bil ustanovljen že leta 1924. V njem si lahko obiskovalci ogledajo 118 kulturnih etnografskih objektov, ki predstavljajo življenje v Latviji od 17. stoletja do 40. let 20. stoletja.
Zvečer smo se še zadnjič odpravili v Areno Riga, tokrat na zaključno prireditev te pevske olimpijade. Bilo je živahno, zabavno obarvano, polno veselja in dobre volje. Za pevski del so poskrbeli združeni latvijski zbori z različnimi solisti, za glasbeni del pa latvijski simfonični orkester.

S tem smo uspešno zaključili naš letošnji projekt, na katerega smo se dolgo pripravljali. In res je bilo vredno.
KONCERT NA POTI V LATVIJO / Baročna dvorana v Radovljici, 28. 6. 2014
Še nekaj dni nas loči do odhoda na 8. svetovne zborovske igre v latvijsko Rigo. Na tem koncertu smo predstavili naš tekmovalni program. Tekmovali bomo v treh kategorijah: Ljudska pesem, Sakralna glasba a capella in Male pevske skupine. Za vsako kategorijo smo predstavili po štiri skladbe. Na koncertu se nam je pridružila Vokalna skupina Studenec iz Pivke, s katero smo navezali stik pred kratkim na njihovem koncertu.
KONCERT O KRESI SE DAN OBESI/ pred Jalnovo rojstno hišo na Rodinah, 22. 6. 2014
Lani smo dobro leto na kresni večer s pesmijo zaželeli pred Čopovo hišo v Žirovnici, letos smo se odpravili na Rodine in zapeli pred Jalnovo domačijo. Z nami je ponovno nastopila OFS Breznica pod vodstvom Maruše Stres, program pa nam je hudomušno povezovala Mateja Mlačnik.
SODELOVANJE NA KONCERTU PEVSKE SKUPINE STUDENEC / OŠ Pivka, 24. 5. 2014
Pevska skupina Studenec iz Pivke deluje dvanajsto leto. Veliko nastopajo v domačem kraju in okolici, vsakoletni projekti pa jih popeljejo tudi izven meja domovine - na Hrvaško, Madžarsko, v Nemčijo, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Makedonijo,...Tako širijo svoja pevska poznanstva, pridobivajo izkušnje in utrjujejo svoje čvrsto prijateljstvo. Nas so zasledili med brskanjem po internetu in nas prijazno povabili kot goste na njihov koncert. Seveda smo se odzvali povabilu, saj nam vsak nastop pred potovanjem v Rigo prav pride. Koncert je potekal v izredno akustični avli OŠ Pivka.
PETJE PRI SVETI MAŠI / Cerkev Matere božje na jezeru-Blejski otok, 11. 5. 2014
Obisk Blejskega otoka je vedno prijetno doživetje. Blejski župnik gospod Janez Ferkolj nas je povabil, da zapojemo pri romarski šmarnični maši. Z veseljem smo se odzvali povabilu.
PRVOMAJSKO SREČANJE / Dom pri izviru Završnice na Zelenici, 1. 5. 2014
Zelenica nas je letos pričakala v lepem sončnem vremenu. Zbralo se je tudi lepo število obiskovalcev, ki sta jih v uvodnem nagovoru pozdravila podpredsednik PD Žirovnica Jernej Mrak in podžupan Občine Žirovnica Izidor Jekovec. Za kulturni program smo tradicionalno poskrbeli člani Meps-a. Program je tokrat povezoval Florjan Svetina.
OBMOČNA REVIJA ODRASLIH PEVSKIH SKUPIN ENO PESEM Č'MO ZAPET / Slovenski Javornik, 22. 2. 2014
Na letošnji območni pevski reviji je nastopilo 14 pevskih zborov in pevskih skupin iz občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica. Prav vsi sodelujoči so predstavili pester in zanimiv pevski program. Strokovno pa je nastopajoče spremljala gospa Urška Pompe. Nastopili so: Mešani PZ Nagelj (zb. Stanko Sekardi), Ženski PZ DU Javornik-Koroška Bela (zb. Franci Richter), Moški PZ DU Jesenice (zb. Marija Mesarič), Ženski PZ Milko Škoberne Jesenice (zb. Marko Završnik), Kvintet KD Vintgar (um.v. Luka Černe), Mešani PZ Kranjska Gora (zb. Matjaž Meglič), Kvintet Dolc (um.v. Iztok Štrucelj), Moški PZ Vox Carniola (zb. Eva Jelenc Drozg), Učiteljski PZ Mavrica (zb. Peter Novak), Mešani PZ Vox Carniola (zb. Eva Jelenc Drozg), Moška PS Sosedje (um.v. Tone Špendov), Ženski PZ Vox Carniola (um.v. Eva Jelenc Drozg), Triglavski zvonovi (zb. Metka Magdič) in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren (um.v. Irena Kosmač).
PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU / Vrba, 8. 2. 2014
Slavnostni govornik je bil minister za kulturo dr. Uroš Grilc. V svojem govoru je povedal, da je pomembno vsakič poudariti, da "kultura ni nekakšen modni dodatek, ki se mu lahko zlahka odrečemo, temveč gonilna sila človekovega razvoja, ki s svojim prispevkom spreminja našo družbeno resničnost in ki jo moramo podpreti, če si želimo sprememb." Pozval je, naj nam letošnji kulturni praznik služi kot opomin na moč, ki jo imata umetnost in kultura. Kultura je odigrala ključno vlogo v marsikaterem zgodovinskem trenutku slovenskega naroda, zato je minister Grilc prepričan, da bo tudi v obdobju, ki prihaja, ključna nosilka ekonomskih in družbenih sprememb. Prireditev v Vrbi je potekala v znamenju 170-letnice Prešernove Zdravljice. Obiskovalci so lahko na starodaven način Zdravljico natisnili na papir. Na voljo pa so jim bile tudi nova knjižica z Zdravljico v slovenskem in 26 tujih jezikih in 170 oštevilčenih steklenic, polnjenih z vinom beli pinot. Vrbo je zaradi slabih vremenskih razmer sicer letos obiskalo nekoliko manj ljudi kot običajno. Zaradi nevarnosti hoje po gozdu je bil odpovedan tudi tradicionalni pohod veteranov iz Radovljice v Vrbo. Vsi tisti, ki so prišli, pa so v Prešernovi rojstni vasi in v občini Žirovnica kot zibelki slovenske kulture doživeli pravi utrip kulturnega praznika (povzeto po STA)
Kulturni program sta povezovala Maruša Stres in Lojze Ropret, poleg MePS-a pa je nastopila še vokalna skupina Pro Anima Singers s pevcem Otom Pestnerjem.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino