2013 - 2016 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2013 - 2016

Zgodovina
Februarja smo zapeli na tradicionalni prireditvi ob Slovenskem kulturnem prazniku v Vrbi, 1.maja pa smo se tradicionalno povzpeli na Zelenico. V juniju 2013 smo se udeležili mednarodnega tekmovanja v Tuhelju na Hrvaškem in dosegli kar velik uspeh: zmaga v ljudski kategoriji, (zlata diploma), 3. mesto v klasični zborovski glasbi (zlata diploma) in priznanje za najboljšega dirigenta. Sezono smo zaključili s koncertom na kresni večer pred Čopovo domačijo v Žirovnici. Novembra 2013 smo se prvič udeležili tudi uradnega tekmovanja v Sloveniji-Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb, Gorenjska. Precej nenavaden podatek. Dosegli smo lep uspeh-srebrno priznanje. Leto smo zaključili z Božičnimi koncerti na Breznici, v Begunjah in na Bledu.

V prvi polovici leta 2014 smo "oddelali" tradicionalno Vrbo in Zelenico. Odločili smo se, da se ponovno udeležimo Svetovnih zborovskih iger, ki potekajo vsako drugo leto v organizaciji združenja Interkultur iz Nemčije. V času od 15.-20.7.2014 smo odpotovali v latvijsko Rigo in dosegli naš največji uspeh - srebrno diplomo in dve srebrni medalji. Oktobra smo zapeli na regijski reviji malih pevskih skupin in s strani strokovne spremljevalke Andreje Martinjak prejeli pohvalo za izvrsten nastop. V decembru smo izvedli kar šest božičnih koncertov. Nekaj posebnega je bil koncert v italijanskih Ukvah, kjer smo zapeli na povabilo slovenske skupnosti.

Nastop na območni reviji 2015 nam je prinesel novo uvrstitev v regijski nivo. Junija smo zapeli na 4. srečanju oktetov in malih pevskih skupin v Jurovskem Dolu in začetek poletja oznanili še s Kresnim večerom na Rodinah.Jesen je bila namenjena pripravam na zborovsko tekmovanje v italijanskem Torre del Lago, kjer smo bili ponovno uspešni. Pripeli smo si dve novi srebrni diplomi. Udeležili smo se regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb in malih pevskih skupin v Škofji Loki in bili nagrajeni s srebrom. V žirovniški dvorani Pod Stolom smo zapeli z Manco Izmajlovo, v blejski Festivalni dvorani pa že četrtič s triom Eroika. Leto smo tradicionalno zaključili z božičnimi koncerti. Najbolj odmeven je bil koncert v domači brezniški cerkvi, kjer smo gostili Duhovniški oktet Oremus.

Leto 2016 se je pričelo turbulentno. Skupino je zaradi različnih nesoglasij zapustilo kar šest članov. Somišljeniki so pač skupaj odšli. Preostali člani smo se kljub temu odločili, da na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Vrbi nastopimo. In nam je uspelo. Sedaj bomo sezono nekako bolj umirjeno pripeljali do konca, potem pa začnemo od začetka. Decembra smo zapeli na 1. festivalu čebelarske pesmi v Lukovici, potem so sledile priprave na udeležbo na Adventnem festivalu na Dunaju. Izvedli smo tri koncerte in se na splošno imeli skrajno lepo. Koledarsko leto smo zaključili s tradicionalnim božičnim koncertom v domači cerkvi.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino