2012 - 2013 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2012 - 2013

Galerija dogodkov
BOŽIČNI KONCERT / Župnijska cerkev Žalostne matere božje na Breznici, 29. 12. 2013
S tem koncertom smo Meps-ovci zaključili koledarsko leto. Pred polno cerkvijo smo še enkrat predstavili naš letošnji božični program, v goste pa smo povabili Tercet družine Galič.
BOŽIČNI KONCERT / Blejski grad, 21. 12. 2013
Publiki smo predstavili zanimiv in pester izbor božičnih pesmi iz domače in svetovne glasbene zakladnice. Viteška dvorana na Blejskem gradu je bila polna, kar je bilo za jutranjo uro zelo nenavadno. Bili smo pa seveda zelo veseli te, zelo raznolike publike. Poslušala nas je celo družina iz daljnega Bahraina. Po koncertu smo na terasi Blejskega gradu prižgali še zadnjo adventno svečko. Sedaj je Božič res že čisto, čisto blizu.
REGIJSKO TEKMOVANJE ODRASLIH PEVSKIH ZASEDB / Baročna dvorana Radovljica, 17. 11. 2013
V vseh letih našega delovanja smo se tokrat pravzaprav prvič udeležili tekmovanja v Sloveniji. Z nastopom smo bili zadovoljni. Žirija v sestavi Damijan Močnik, Stojan Kuret in Andreja martinjak, je podelila naslednja priznanja:
ZLATO PRIZNANJE Z ODLIKO:
Ženski zbor Carmen Manet, Kranj
KD Vox Carniola, Jesenice (ženska zasedba)
ZLATO PRIZNANJE:
KD Vox Carniola, Jesenice (mešana zasedba)
Mešani pevski zbor Odmev, Kamnik
KPZ Mysterium, Kranj
APZ France Prešeren, Kranj
Škofjeloški oktet, Škofja Loka
Ženski pevski zbor Moj spev, Domžale
Domžalski komorni zbor, Domžale
SREBRNO PRIZNANJE:
Pevsko društvo Mešani pevski zbor Klas, Groblje
Triglavski zvonovi, Mojstrana
Vokalna skupina Cantabile, Gorenja vas
Mešani pevski zbor Musica Viva, Kranj-Primskovo
Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren, Žirovnica-Breznica
BRONASTO PRIZNANJE:
Mešani pevski zbor Antona Tomaža Linharta, Radovljica
Mešani pevski zbor Svoboda, Mengeš
KONCERT "OB KRESI SE DAN OBESI" / Čopova domačija v Žirovnici, 23. 6. 2013
Po nekaj letih smo se odločili, da pevsko sezono zaključimo s koncertom v domačem kraju. Na kresni večer smo zapeli pred Čopovo domačijo v Žirovnici. Bilo je res čarobno...Z nami je nastopila Otroška folklorna skupina Breznica, program pa je hudomušno povezovala Mateja Mlačnik.
4. MEDNARODNO TEKMOVANJE MEŠANIH PEVSKIH ZBOROV "ZLATNA LIPA TUHLJA" / Tuheljske Toplice (Hrvaška), 8. 6. 2013
Za to tekmovanje smo se odločili precej na hitro. Prepričala nas je predvsem bližina prizorišča. Tuheljske Toplice se nahajajo v bližini Podčetrtka, le na oni strani meje. Toplice so zelo urejene, zato jih morebitnim "turistom" lahko zelo priporočimo. Tekmovanje je potekalo v Kongresnem centru Tuheljskih Toplic pod okriljem Hrvaškega združenja zborovodij, KUD Naša lipa Tuhelj in TD Tuhelj. Prijavilo se je 18 mešanih zborov, od tega dva iz Slovenije. Poleg nas je nastopil še Mešani zbor 1. Gimnazije Celje. Zbore je ocenjevala tričlanska komisija v sestavi: Branko Starc (hrvaški skladatelj, zborovodja in profesor na Umetniški akademiji v Splitu), Bojan Pogrmilović (hrvaški dirigent, solo pevec in vokalni pedagog) in Martina Spiritova (češka zborovodkinja, pevka in profesorica na Pedagoški fakulteti v Pragi). Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah - ljudska pesem in klasična zborovska glasba. Mi smo sodelovali v obeh. V kategoriji ljudske pesmi smo osvojili prvo mesto in zlato diplomo. Za izvedbo štirih slovenskih ljudskih pesmi smo prejeli sploh najvišje število točk na celotnem tekmovanju. V kategoriji klasične zborovske glasbe smo osvojili tretje mesto in zlato diplomo. Zborovodkinja Irena je bila med tremi, ki so prejeli priznanje za najboljšega dirigenta. Kot zmagovalci kategorije, smo dobili priložnost nastopiti še v velikem finalu (Grand Prix). Naš "nasprotnik" je bil Mešani zbor Glasbene šole Požega, ki je tudi osvojil veliki Grand Prix.
PRVOMAJSKO SREČANJE / Dom pri izviru Završnice na Zelenici, 1. 5. 2013
Leto je naokoli in spet je bil čas, da "zlezemo" tja gor. Malo nas je skrbelo, da bomo gazili sneg, a je sončno vreme poskrbelo, da so od obilnih padavin ostale le zaplate. Zbralo se je lepo število obiskovalcev. Prijetne pomladanske temperature pa so poskrbele, da smo program izvedli zunaj pred kočo.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA ODRASLIH PEVSKIH ZBOROV IN MALIH PEVSKIH SKUPIN "ENO PESEM Č'MO ZAPET" / Slovenski Javornik, 9. 3. 2013
Po kar nekaj letih smo bile male pevske skupine ponovno povabljene k sodelovanju na območni reviji. Tokrat je revija potekala na Javorniku v za petje bolj primerni dvorani, kot je GTČ na Jesenicah. Na reviji se je predstavilo 14 zborov in malih pevskih skupin. Iz žirovniške občine smo nastopili Mepsovci in Moška pevska skupina Sosedje. Revijo je strokovno spremljala gospa Urška Pompe.
PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU / Vrba, 8. 2. 2013
V občini Žirovnica je bil ponovno vesel dan. Ogromno ljudi je obiskalo Prešernovo rojstvo vas Vrbo. Mnogo jih je prišlo peš, tudi po nagrajeni Poti kulturne dediščine, saj so v krajih pod Stolom sila ponosni tudi na druge Prešernove rojake Matijo Čopa, Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna in Antona Janšo. Po Himni RS, ki smo jo ponosno izvedli "Prešernovci", je vse zbrane nagovoril žirovniški župan Leopold Pogačar. V svojem govoru je napovedal skorajšnjo rešitev spora z Ribčevimi, ki odmeva že po celi Sloveniji. Letošnji slavnostni govornik je bil pisatelj, scenarist in publicist dr. Miha Mazzini, prejemnik številnih književnih in filmskih nagrad doma in po svetu. V svojem govoru je poudaril predvsem pomen umetnosti. "Slovenska umetnost ne potrebuje pokroviteljskega ujčkanja politikov in socialne podpore. Potrebuje vlaganja, ki bodo iz nje naredila močno izvozno panogo", je poudaril. Kulturni program sta prijetno povezovala Maruša Stres in Lojze Ropret, popestrili pa smo ga člani Mešane pevske skupine Dr. France Prešeren in slovenski kantavtor Vlado Kreslin.
BOŽIČNO NOVOLETNI KONCERT TRIA EROIKA IN MEŠANE PEVSKE SKUPINE DR. F. PREŠEREN ŽIROVNICA / Festivalna dvorana Bled, 30. 12. 2012
30.12.2012 je bilo na Bledu čudovito novoletno vzdušje z veliko dogajanja. Po Bledu se je v kočiji vozil Dedek Mraz, potekal je otroški tabor, zimski labirint v naravi, stojnice ob jezeru, ognjena predstava, vodna simfonija, pohod z baklami okoli jezera, maša na otoku, krog prijateljstva,... Vrhunec večera pa sta bila kar dva tradicionalna novoletna koncerta Tria Eroika v Festivalni dvorani, tik ob jezeru. Na koncertu smo nastopili tudi člani MePS Dr. F. Prešeren iz Žirovnice in predstavili del svojega bogatega božičnega glasbenega repertoarja.
BOŽIČNI KONCERT / Hotel Lek v Kranjski Gori, 24. 12. 2012
Ko prižgejo božične se luči, vsak v srcu si nekaj zaželi.
Naj božič bo prijazen, naj bodo prijazni v njem ljudje,
naj misli bodo iskrene in veselo bo srce.
BOŽIČNI KONCERT / Blejski grad, 22. 12. 2012
Ko se poslovimo od čudovitih barv narave, s katerimi je jesen tako radodarna, dnevi postajajo vse bolj hladni, pusti in temačni. Sonce ima manj moči in le redko prodre skozi meglo in nizke oblake. Človeka se loteva čudna tesnoba, poraja se želja po svetlobi in toploti. To so vsako soboto v decembru poslušalcem prinašali pevski zbori s svojimi adventnimi in božičnimi koncerti na Blejskem gradu. Zadnjo svečko na adventnem venčku smo prižgali člani Mešane pevske skupine Dr. France Prešeren.
REGIJSKA REVIJA MALIH PEVSKIH SKUPIN / Kulturni dom v Komendi, 30. 11. 2012
V Komendi je potekala Regijska revija malih pevskih skupin za leto 2012, kjer smo bili tudi mi. Predstavili smo pevski program, ki je neznačilen za male pevske skupine. To je bilo tudi pohvalno mnenje strokovnega spremljevalca revije gospoda Karla Leskovca. Poleg nas so nastopili še Moška vokalna skupina Sosedje (Žirovnica), Grajski oktet (Moravče), Zasavski fantje (Kranj), Ženska pevska skupina Koledva (Kropa), Kranjski oktet (Kranj), Vokalna skupina Carniolica (Tržič), Kvintet Tivoli (Lesce) in Tunjiški oktet (Kamnik).
1. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE "CANTA AL MAR" / Calella (Španija), 17. - 21. 10. 2012
V letu 2012 smo si Prešernovci za projekt leta izbrali udeležbo na zborovskem tekmovanju v španski Calelli. V to malo obmorsko Katalonsko mesto smo se odpravili z avtobusom. Pred nami je bila dolgih 21 ur dolga pot, a se je splačalo. Ponovno smo uspešno povezali prijetno s koristnim. Prvi daljši postanek na poti smo si privoščili v kneževini Monaco, ki velja za drugo najmanjšo državo na svetu in za najgosteje naseljeno državo na svetu. Sestavlja jo staro mesto Monaco in kasneje pozidani igralniški Monte Carlo. Od leta 1929 tu poteka znamenita dirka Formule 1. Odšli smo na nočni sprehod do knežje palače rodbine Grimaldi, potem še do slavne igralnice, katere začetki segajo v sredino 19. stoletja. V dopoldanskih urah smo končno prispeli v Calello. Pričakalo nas je toplo pozno poletno vreme. Nastanjeni smo bili čisto ob morju v hotelu Espanya. Popoldan so že sledile priprave na otvoritev tekmovanja. Začelo se je najprej s parado vseh sodelujočih zborov skozi celo mesto. Zborov je bilo kar 80, prihajali pa so iz 36 držav raznih koncev sveta. Prešernovci smo bili z našo zastavo, petjem in harmoniko precej prepoznavni v tej paradi, ki se je zaključila v parku Dalmau s skupnim petjem znane skladbe Amigos Para Siempre. Glede na to, da je bil naš hotel blizu morja, smo odšli še na plažo in si omislili igrico "kdo lahko pobegne valovom". V četrtek pa je šlo zares. Najprej akustična vaja v dvorani Fabrica Llobet-Guri, nekaj kasneje še tekmovalni nastop v kategoriji ljudske pesmi. Malo nas je presenetilo petje na mikrofone, pa se je vse kljub temu dobro izšlo. Popoldan smo nastopili še na prijateljskem koncertu v obalnem drevoredu Platja Gran. Petek je bil za nas prost dan. Odšli smo na ogled slavnega samostana na sveti gori Kataloncev - Montserrat. Na gori še iz srednjega veka stoji benediktinski samostan s čudovito baziliko, v kateri čuvajo zavetnico Katalonije Črno Madono. Posebnost samostana je vzgoja otrok iz socialno ogroženih družin v Kataloniji, ki že v mladosti pokažejo določeno nadarjenost. Menihi jih vzamejo pod svoje okrilje in jih izobrazijo do poklica. Ob 13. uri je v baziliki vsak dan maša in ti dečki takrat zapojo dve nabožni pesmi. Dečki so stari od 6 do 15 let in pojo, kot...angeli. Sledil je še ogled največjih znamenitosti Barcelone...slavni Nou Camp, dom Messija, Xavija, Inieste,...hrib Montjuic, kjer se nahajajo olimpijski objekti iz leta 1992, znamenita nakupovalna ulica La Rambla in veličastna Sagrada Familia, rimskokatoliška cerkev, ki so jo pričeli graditi že leta 1882 po načrtih arhitekta Antonia Gaudija, a še vedno ni dokončana. V soboto je šlo ponovno zares. Najprej akustična vaja v cerkvi Esglesia de Santa Maria i Sant Nicolau in popoldan še tekmovalni nastop v kategoriji sakralne glasbe. Pozno popoldan je sledilo napeto pričakovanje zaključne slovesnosti s podelitvijo diplom najboljšim zborom. In spet nam je uspelo. V kategoriji ljudske pesmi smo prejeli srebrno priznanje 6. stopnje, v kategoriji sakralne glasbe pa srebrno priznanje 9. stopnje. Z obema dosežkoma smo bili zelo zadovoljni. V nedeljo smo se napotili proti domu. Še skok v Figueres, v muzej katalonskega slikarja nadrealistične usmeritve Salvadorja Dalija...Sedaj pa novim projektom naproti.
KONCERT SLOVENSKIH ZBOROV - UDELEŽENCEV MEDNARODNEGA TEKMOVANJA V ŠPANSKI CALELLI / Baročna dvorana Radovljica, 12. 10. 2012
Na koncertu smo sodelovali Vokalna skupina Radost (Godovič), Mešani zbor Odmev (Kamnik), Moški zbor Srečko Kosovel (Ajdovščina), Vokalna skupina Male malice (Ljubljana) in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren (Žirovnica). Predstavili smo del naših tekmovalnih programov, ki jih bomo "oddelali" v španski Calelli. Na koncertu se je zbralo kar lepo število poslušalcev, ki so z navdušenjem spremljali koncert in nam zaželeli mnogo uspeha na tekmovanju.
POROKA NAŠIH PRIJATELJEV JELKE IN KLEMENA / Breznica, 15. 9. 2012
Naj vama bo tole naše voščilo...

V jesenskem mesecu sta roki si podala, v dobrem ali v slabem se z njima povezala.
Solza sreče na skrivaj pogled vama megli, tudi vsem prisotnim se ves čas oko solzi.
Ob poroki vama vsi želimo iz srca, da v zakonski skupnosti le srečna bi bila!

Sonce vajin zakon naj ves čas osvetljuje, nevihta vsaka pa naj ga le osvežuje.
Radost naj preveva vse vajino življenje, naj obideta vaju dolgčas in trpljenje!
Energija čustev naj v zakon se preliva, naj ljubezen vztrajno in dolgo v njem prebiva!
Često naj spoznanje vama pred očmi lebdi, da ga ni zakona, kjer ves čas se med cedi!
Očeta, mamo, svojce dvojne sta dobila - ne breme, ampak božja za vaju to so darila!

Vedno vaju bodo ljubili, spoštovali, vama pomagali, nasvete prave dali.
Amorček pogosto naj vaju obiskuje, Bog z vso srečo vaju obdaruje!
Mnogo vama skupno sožitje naj pomeni, delo drugega pa naj vsak od vaju ceni.
A kar zvestobe tiče se - pač brez nje ne gre, nezvestoba kriva je, če zakon se razdre.

Življenje ni hudobno - je samo življenje, a o njem ustvarita si le svoje mnenje!
Enkratnost dveh značajev zvezo oblikuje, saj od rojstva k Bogu drugače vsak potuje.
Le ljubeča čustva naj v srcih se iskrijo, le prijazne misli naj usta govorijo!
In čeprav grozeč oblak prekril bo kdaj nebo, zaupanje v ljubezen ga prepodilo bo.
Mnogo sreče nudi naj skupno domovanje, kjer izpolnjevala si bosta skrivne sanje!
Od danes dalje, draga ženin in nevesta, zakonska sreča vama naj bo ves čas zvesta!
SPOMINSKA SLOVESNOST NA OKREŠLJU, 9. 6. 2012
Letos mineva petnajst let od največje nesreče med slovenskimi gorskimi reševalci, ko se je 10. junija 1997 na usposabljanju na grebenu Turske gore smrtno ponesrečilo pet reševalcev. Kljub temu, da je od tragedije minilo že poldrugo desetletje, je spomin nanjo po besedah predsednika Sklada Okrešelj Dušana Polajnarja še vedno živ. V Turskem žlebu nad Okrešljem v Logarski dolini sta bila majhna nepazljivost in splet okoliščin pogubna za gorske reševalce - inštruktorje Mitjo Brajnika, Luko Karničarja, Rada Markiča, Janka Kokalja in Borisa Mlekuža. Ti so v okviru usposabljanja v severni steni Turske gore v Savinjskih Alpah na višini okoli 1900 metrov uredili sidrišče in priveze. Ko so se nato z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je eden izmed njih dal znak, da se helikopter lahko dvigne. V spletu nesrečnih okoliščin je bil tedaj drugi član skupine še pripet z varnostno žico, zato je sila helikopterja odtrgala del skale, okoli katere je bilo urejeno sidrišče, in vseh pet članov z žico je potegnilo za sabo v globino. Tragedija je močno prizadela javnost, zlasti pa družine ponesrečenih in vrste gorske reševalne službe. Leto dni po nesreči, natančneje aprila 1998, so za pomoč družinam ponesrečenih gorskih reševalcev ustanovili Sklad Okrešelj, ki ga vodi Dušan Polajnar, sicer strokovni delavec pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS), in deluje že polnih 14 let. Otroci ponesrečenih, ki obiskujejo osnovne šole, dobivajo denarno nadomestilo, srednješolci in študenti pa štipendije, je v pogovoru pojasnil Polajnar. Tudi po 15 letih pa je spomin na tragedijo po njegovih besedah še vedno živ. "Ne samo med tistimi, ki smo bili takrat zelo blizu tistim, ki so se ponesrečili, tudi mlajši to tako dojemajo," je pojasnil. Zato se vsako leto znova zberejo na spominski slovesnosti na Okrešlju. Spominska slovesnost na Okrešlju je tako potekala tudi letos, dan pred obletnico tragedije. V programu prireditve, ki se je začela ob 11. uri, so sodelovali predstavniki Sklada Okrešelj in GRS Radovljica, kulturni program pa sta sooblikovala Orkester Slovenske policije in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren iz Žirovnice. Obletnico tragedije so zaznamovali tudi z mašo, ki jo je vodil begunjski duhovnik Franc Maček.
Zanimanje za gorsko reševanje je v letih po tragediji na Okrešlju nekoliko zanihalo, a ga je bilo kasneje in vse do danes dovolj, je nadaljeval Polajnar. Na leto se tako službi po njegovih besedah pridruži med 20 in 25 novih gorskih reševalcev in jih je v tem trenutku skupno 692. V GRZS sicer iščejo zlasti reševalke in reševalce s predznanjem, denimo alpiniste, ki poznajo gibanje in nevarnosti v gorskem svetu. Reševanje se od planinstva ali alpinizma namreč razlikuje v tem, da mora reševalec poleg sebe skrbeti še za ponesrečenca, je pojasnil Polajnar.
Slovenski gorski reševalci sicer letos praznujejo stoletnico delovanja. Število nesreč v gorskem svetu in s tem posredovanj gorskih reševalcev pa se v zadnjih letih skokovito povečuje. Če so v stotih letih opravili preko 8000 reševanj, so samo lani posredovali več kot 400-krat, letos pa že v 129 nesrečah. Kljub temu, da helikopter omogoča hitrejšo pomoč ponesrečencem, reševalci letno beležijo med 20 in 25 smrtnih primerov nesreč v gorskem svetu. Kot je na sredini novinarski konferenci v Kranjski Gori izpostavil predsednik komisije za informiranje in analize pri GRZS Jani Bele, so med vzroki za večje število nesreč vse večji obisk gora in tudi športno udejstvovanje v gorah. Med ponesrečenci in smrtnimi žrtvami je v zadnjem času namreč več tudi nesreč padalcev. Se pa po drugi strani po besedah Beleta izboljšuje opremljenost planincev. Da bi še izboljšali njihovo varnost, so v GRZS ob obletnici gorskega reševanja na Slovenskem pripravili novo knjigo Reševanje v gorah Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji 1912-2012, ki bo naprodaj od naslednjega tedna. Član uredniškega odbora knjige France Malešič je pojasnil, da so v njej predstavili gorsko reševanje, reševalci pa so zapisali tudi pretresljive zgodbe, s katerimi so se srečali pri svojem delu. Posebno mesto v knjigi pa je namenjeno prav tragediji na Okrešlju (STA).
PRVOMAJSKO SREČANJE / Dom pri izviru Završnice na Zelenici, 1. 5. 2012
Tradicionalna prireditev na Zelenici nikakor ne more miniti brez MePS-a. Tokrat smo bili prisotni že dvanajstič. Prireditev je organiziralo Planinsko društvo Žirovnica, za kulturo pa smo bili odgovorni mi in naša Alenka, ki je ponovno pripravila prijetno besedno povezavo. Sončno in toplo vreme je tokrat privabilo ogromno obiskovalcev, ki sta jih pozdravila Anže Feldin, predsednik PD Žirovnica in Izidor Jekovec, podžupan Občine Žirovnica.
SODELOVANJE NA KONCERTU TRIA EROIKA / Festivalna dvorana Bled, 8. 3. 2012
V romantičnem okolju Blejskega jezera se je odvil nepozaben koncert z vrhunskimi slovenskimi glasbeniki, ki so po dolgem času zopet nastopili na Bledu. Večer smo popestrili tudi pevke in pevci Mešane pevske skupine Dr. France Prešeren Žirovnica. Matjaž Robavs, Metod Žunec in Aljaž Farasin, bolj znani kot zasedba Eroika, so bogatejši za tretji album z naslovom Življenje. Trije izjemni vokalisti, ki so že s prvim albumom "Eroika" osvojili Slovenijo in z drugim "Nad mestom se dani" še razširili svoj krog oboževalcev, bodo s tretjim albumom "Življenje" marsikoga ponovno osvojili. Po velikih uspešnicah v njihovi priredbi Ko mene več ne bo, Solinar, Dan ljubezni, Ti si mi u krvi, Nad mestom se dani, Juliji bodo nekateri slovenski hiti spet oživeli. V premišljeni kombinaciji, ki jo radi poimenujemo pop opera žanr in s prepoznavno izvedbo Eroike, bodo že poznane Ko si na tleh, Nisem jaz, Življenje je, Ne ouri ne sejaj, Moje orglice in nekatere tuje uspešnice spet osvojile poslušalce.
SLAVNOSTNI KONCERT OB 20-LETNICI DELOVANJA / Dvorana pod Stolom, 25. 2. 2012
Pa smo jo dočakali...tole našo dvajsetletnico. Slavnostni koncert smo tokrat izvedli v novi žirovniški dvorani Pod stolom. Poskrbeti je bilo potrebno za mnogo tehničnih stvari (priprava odra, ozvočenje, snemanje,...). Najlepša hvala Matevžu, Vojkotu, Jožetu in učencem OŠ Žirovnica, ki so poskrbeli za to, da je vse "štimalo". V programu smo se s pesmijo sprehodili skozi naših 20 let, predstavili naše dosežke na tekmovanjih in ne nazadnje tudi številne spremembe v naši vizualni podobi. Hvala vsem, ki ste bili v teh letih z nami. Del teh uspehov ste tudi vi. Najlepša hvala za vse čestitke in voščila, ki ste nam jih izrekli prijatelji iz domačega kraja in okolice. Ne bomo vas razočarali. Poskusili bomo biti še boljši.
MePS-ovci smo na koncertu prejeli tudi priznanja JSKD/OE Jesenice:
BRONASTI GALLUSOVI ZNAČKI:
SVETINA ANITA je najmlajša članica skupine, z nami od leta 2009. V letih 2004 in 2005 je prepevala v APZ Tone Tomšič, od leta 2004 do 2011 pa bila članica mladinske skupine Pojem.si v Žirovnici.
MARCEL FEDERL, po poklicu prometno transportni tehnik je k skupini kot tenorist pristopil leta 2008, prej pa eno leto prepeval v Veteranskem mešanem pevskem zboru OE Jesenice – Radovljica, kjer občasno pomaga še danes. Marcel je harmonikaš po duši, kar dokazuje dolgoletno sodelovanje s Folklorno skupino Triglav iz Slovenskega Javornika.
SREBRNA GALLUSOVA ZNAČKA:
KOLENC DARJA, po poklicu diplomirana ekonomistka, pri skupini neprekinjeno kot altistka prepeva že od leta 1997. Dve leti, 1979 in 1980, je bila članica ženskega pevskega zbora Milko Škoberne Jesenice, eno leto pa prepevala tudi v mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren.
ZLATE GALLUSOVE ZNAČKE:
PISEK STANE, po poklicu strojni tehnik, je k skupini kot tenorist pristopil leta 2005. Od leta 1967 do 1969 je bil član moškega zbora Radovljica, leta 1993 pa postal član mešanega pevskega zbora »Anton Tomaž Linhart« Radovljica, kjer prepeva še danes.
STRES STANKO, po poklicu strojni ključavničar, je k skupini kot basist pristopil leta 1998. Pevsko pot je začel orati 1988 leta pri mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren v Žirovnici, se leta 1989 priključil nonetu »Vasovalci« in od leta 1993 do 1998 bil član moškega pevskega zbora »Vintgar«. Nekaj časa je prepeval tudi pri mešanem pevskem zboru »Anton Tomaž Linhart« in moškem zboru »Triglav« Lesce.
ŠPENDOV ANTON, po poklicu inženir strojništva, pri skupini kot tenorist prepeva že od ustanovitve, torej polnih 20 let. Leta 1985 do 1992 je prepeval pri mešanem pevskem zboru France Prešeren, od leta 1990 do 1993 pa bil tudi član noneta »Vasovalci«. Poleg članstva pri skupini je tudi umetniški vodja moške pevske skupine Sosedje.
STRES JERNEJA, po poklicu kemijska laborantka, pri skupini kot sopranistka prepeva od samega začetka, zadnji dve leti kot altistka. Pevsko pot je začela leta 1986 pri mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren in vztrajala do leta 1992, ko se je zbor preoblikoval v mešano pevsko skupino »Dr. France Prešeren«. Poleg petja ima v skupini tudi vlogo predsednice.
IRENA KOSMAČ, po poklicu učiteljica glasbene vzgoje in zborovskega petja, je za odmevne enkratne dosežke na področju glasbenih dejavnosti že prejela Gallusovo listino JSKD RS in Nagrado Občine Žirovnica. Po končanem študiju v Ljubljani, je leta 1986 pričela s prepevanjem v Mešanemu pevskemu zboru Stražišče, kjer je vztrajala dve leti. Leta 1990 je prevzela taktirko pri Mešanemu pevskemu zboru Dr. Franceta Prešerna v Žirovnici in vztrajala do leta 1992, ko se je zbor preoblikoval v mešano pevsko skupino Dr. France Prešeren, ki jo vodi še danes in hkrati v njej tudi poje.
PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU / Vrba, 8. 2. 2012
Vrba nas je ponovno pričakala v soncu in za spremembo v zadnjih dneh v razmeroma prijetnih temperaturah. Zbralo se je veliko število obiskovalcev, ki so se prišli poklonit največjemu slovenskemu pesniku iz vseh koncev Slovenije. Program sta prijetno povezovala Maruša Stres in Lojze Ropret, zapeli smo člani MePS-a, svoj pevski prispevek pa je dala tudi znana pevka slovenske zabavne glasbe, gospa Elda Viler. Po kratkem nagovoru žirovniškega župana gospoda Leopolda Pogačarja , je besedo prevzel tokratni slavnostni govornik predsednik ustavnega sodišča RS gospod Ernest Petrič. Ob koncu svojega govora je prav provokativno obljubil, da se prihodnje leto vrne z vsemi osmimi svojimi kolegi ustavnimi sodniki. "Ampak pod enim pogojem. Da se boste v Žirovnici dogovorili in da tistega nerodnega spora, ki je majhen in nepotreben, med vami več ne bo!"

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino