2009 - 2012 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2009 - 2012

Zgodovina
Začetek leta 2009 je pomenil priprave na tekmovanje v Bratislavi, kamor smo dopotovali konec aprila. Prijavili smo se v dve kategoriji, in sicer cerkvena glasba in ljudska pesem. V prvi smo prejeli bronasto priznanje (19,66 točk), v drugi pa srebrno priznanje (23,96 točk). Nastopili smo še na otvoritvenem koncertu tekmovanja v veliki jezuitski cerkvi, krajši program pa prispevali na koncertu v cerkvi Klarisky.

Nekaj dni po povratku iz Bratislave nas je čakal "vzpon" na Zelenico, kjer smo dali svoj prispevek prvomajski proslavi.

Maja smo sodelovali na območni pevski reviji na Jesenicah, ki jo je strokovno spremljal g. Mitja Gobec. Za nas je našel veliko pohvalnih besed in nas tudi predlagal za sodelovanje na regijskem tekmovanju v Škofji Loki.

Sezono smo zaključili s sodelovanjem na letnem koncertu pevskih zborov OŠ Bled in letnem koncertu Mešanega zbora Ljubno.

Sledil je avgustovski koncert v kranjskogorskem hotelu Lek - kaj pa drugega. Jesensko petje je podrejeno nastopu na zborovskem koncertu Avsenikove glasbe v Begunjah in Martinovanju v domači dvorani na Breznici. Oba nastopa sta nam lepo uspela. Na obeh je zapela tudi naša nova članica Anita Pernuš. Koledarsko leto smo zaključili z zelo uspešnim in predvsem odlično obiskanem božičnim koncertom. Kot gosta sta na njem nastopila Manca in Benjamin Izmajlov.

Ob koncu leta 2009 je naše pevske vrste zapustila Darja Pernuš. Z nami je prepevala od leta 2002. Za ves trud se ji vsi najlepše zahvaljujemo. Želimo si, da bi se še kdaj spomnila na nas in nas tudi obiskala na kakšnem koncertu. Darja - še enkrat hvala za vse.

Ponovno smo sodelovali na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Vrbi, tokrat kot edini predstavniki glasbenih skupin domačega kulturnega društva.

Konec julija 2010, smo odpotovali v ruski Sankt Petersburg, kjer smo se udeležili mednarodnega zborovskega tekmovanja The Singing World. Nastopili smo v kategoriji ljudske pesmi (8. mesto) in kategoriji malih pevskih skupin (10. mesto).

Zaradi gostovanja v Rusiji, smo si tokrat privoščili septembrske počitnice. Potem je šlo ponovno "zares", saj smo v oktobru pripravili skupni koncert z učenci glasbene šole iz češke Žirovnice. Sledile so priprave na božični čas. Prvič smo zapeli na blejskem gradu ob prižiganju četrte adventne sveče. Na sveti večer smo tradicionalno zapeli gostom v kranjskogorskem hotelu Lek, ki je bil tokrat resnično nabito poln. Leto smo zaključili s tradicionalnim božičnim koncertom v domači cerkvi. V goste smo povabili Vokalno skupino sester Trobec-Žagar.

Leto 2011 se je pričelo z intenzivnimi pripravami na tekmovanje v nemškem mestu Wernigerode, ki je potekalo v začetku meseca julija. Za nas se je vse skupaj končalo zelo uspešno, saj smo se domov vrnili s srebrno (sakralna glasba) in zlato (ljudska glasba) diplomo. Zaradi teh uspehov nam je žirovniški župan podelil tudi Županovo priznanje.

Avgusta smo ponovno prepevali na koncertu v hotelu Lek. Hotel je bil res poln, žal smo ponovno peli med mizami med večerjo. Božične nastope smo izvedli na Blejskem gradu, v hotelu Lek, v domači cerkvi, v radovljiški Baročni dvorani, zaključili pa s sodelovanjem na radovljiškem koledovanju.

25.2.2012 smo izvedli slavnostni koncert ob 20-letnici delovanja Prešernovcev. V programu smo se s pesmijo sprehodili skozi naših 20 let, predstavili naše dosežke na tekmovanjih in ne nazadnje tudi številne spremembe v naši vizualni podobi.
Prešernovci smo na koncertu prejeli tudi nekaj priznanj JSKD:
BRONASTI GALLUSOVI ZNAČKI:
SVETINA ANITA je najmlajša članica skupine, z nami od leta 2009. V letih 2004 in 2005 je prepevala v APZ Tone Tomšič, od leta 2004 do 2011 pa bila članica mladinske skupine Pojem.si v Žirovnici.
MARCEL FEDERL, po poklicu prometno transportni tehnik je k skupini kot tenorist pristopil leta 2008, prej pa eno leto prepeval v Veteranskem mešanem pevskem zboru OE Jesenice – Radovljica, kjer občasno pomaga še danes. Marcel je harmonikaš po duši, kar dokazuje dolgoletno sodelovanje s Folklorno skupino Triglav iz Slovenskega Javornika.
SREBRNA GALLUSOVA ZNAČKA:
KOLENC DARJA, po poklicu diplomirana ekonomistka, pri skupini neprekinjeno kot altistka prepeva že od leta 1997. Dve leti, 1979 in 1980, je bila članica ženskega pevskega zbora Milko Škoberne Jesenice, eno leto pa prepevala tudi v mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren.
ZLATE GALLUSOVE ZNAČKE:
PISEK STANE, po poklicu strojni tehnik, je k skupini kot tenorist pristopil leta 2005. Od leta 1967 do 1969 je bil član moškega zbora Radovljica, leta 1993 pa postal član mešanega pevskega zbora »Anton Tomaž Linhart« Radovljica, kjer prepeva še danes.
STRES STANKO, po poklicu strojni ključavničar, je k skupini kot basist pristopil leta 1998. Pevsko pot je začel orati 1988 leta pri mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren v Žirovnici, se leta 1989 priključil nonetu »Vasovalci« in od leta 1993 do 1998 bil član moškega pevskega zbora »Vintgar«. Nekaj časa je prepeval tudi pri mešanem pevskem zboru »Anton Tomaž Linhart« in moškem zboru »Triglav« Lesce.
ŠPENDOV ANTON, po poklicu inženir strojništva, pri skupini kot tenorist prepeva že od ustanovitve, torej polnih 20 let. Leta 1985 do 1992 je prepeval pri mešanem pevskem zboru France Prešeren, od leta 1990 do 1993 pa bil tudi član noneta »Vasovalci«. Poleg članstva pri skupini je tudi umetniški vodja moške pevske skupine Sosedje.
STRES JERNEJA, po poklicu kemijska laborantka, pri skupini kot sopranistka prepeva od samega začetka, zadnji dve leti kot altistka. Pevsko pot je začela leta 1986 pri mešanem pevskem zboru dr. France Prešeren in vztrajala do leta 1992, ko se je zbor preoblikoval v mešano pevsko skupino »Dr. France Prešeren«. Poleg petja ima v skupini tudi vlogo predsednice.
IRENA KOSMAČ, po poklicu učiteljica glasbene vzgoje in zborovskega petja, je za odmevne enkratne dosežke na področju glasbenih dejavnosti že prejela Gallusovo listino JSKD RS in Nagrado Občine Žirovnica. Po končanem študiju v Ljubljani, je leta 1986 pričela s prepevanjem v Mešanemu pevskemu zboru Stražišče, kjer je vztrajala dve leti. Leta 1990 je prevzela taktirko pri Mešanemu prvskemu zboru dr. Franceta Prešerna v Žirovnici in vztrajala do leta 1992, ko se je zbor preoblikoval v mešano pevsko skupino Dr. France Prešeren, ki jo vodi še danes in hkrati v njej tudi poje.

V čast nam je bilo, da nas je k sodelovanju povabil Trio Eroika. Skupaj smo zapeli na njihovem koncertu v blejski Festivalni dvorani.

Prav tako smo bili ponosni, da smo zapeli na spominski proslavi na Okrešlju, ob 15-letnici tragične nesreče gorskih reševalcev.

Avgusta 2012 smo ponovno zapeli v hotelu Lek. Sledilo je petje na poroki naših prijateljev Jelke in Klemena, potem pa priprave na udeležbo na 1. mednarodnem zborovskem tekmovanju v španski Calelli, kamor smo odpotovali sredi oktobra. Z rezultati smo bili zelo zadovoljni. Sodelovali smo v kategoriji ljudske in sakralne glasbe in prejeli dve srebrni priznanji.
Sledile so naše tradicionalne prireditve...Božični koncerti (ponovno smo na Bledu zapeli skupaj s triom Eroika).

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino