2005 - 2008 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2005 - 2008

Zgodovina
V sezoni 2005/2006 smo imeli kar nekaj pomembnih nastopov. Bili smo med izbranci na Sozvočenjih 2005. JSKD RS Slovenije je prvič organiziral regijske tematske koncerte. Na Gorenjskem je srečanje potekalo v Škofji Loki. Prijavili smo program z naslovom Pet pesmi – pet pokrajin.
Izvedli smo tri božične koncerte, na katerih smo sodelovali s pevsko skupino Akzent iz Avstrije in Pihalnim orkestrom Lesce.
Četrtič zapored smo bili izbrani na državno revijo malih pevskih skupin Slovenije, ki je tokrat potekala v Novem Mestu.
Zaključni koncert na Breznici je bil »kitajsko« obarvan. V goste je prišel »kitajski kuhar« Franci Koražija in nam pripravil nekaj dobrot iz kitajske kuhinje. Na koncertu smo javnosti prvič v celoti predstavili program, s katerim bomo odpotovali na pevsko olimpijado na Kitajsko.
Julija 2006 smo se odpravili na drugi konec sveta. Težko je opisati prav vse, kar smo doživeli in videli. Domov smo se vrnili z bronasto medaljo v kategoriji ljudske pesmi na kar smo še posebej ponosni.
Po krajših počitnicah smo se že pričeli pripravljati na Božične koncerte. Bilo je kar hecno sredi septembra na vajah prepevati o zvezdicah, pa pastirčkih…, ampak splačalo se je. Sestavili smo zelo lep koncert in ga izvedli po različnih cerkvah. Najlepši je bil seveda v domači cerkvi. Z nami sta sodelovala tenorist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik.

V začetku leta 2007 smo del Božičnega koncerta ponovili v avstrijskem Šentjanžu. V februarju je sledil že skoraj tradicionalni nastop na prireditvi ob Slovenskem kulturnem prazniku v Vrbi. Potem so sledile ideje, kaj bi se spomnili novega, kam bi šli. Pa smo se odločili. Aprila smo odšli na 8. mednarodno zborovsko tekmovanje v avstrijski Bad Ischl. To je idilično mesece v zgornji Avstriji v bližini Salzburga. Zgodovina Bad Ischla je zelo bogata. Mesto je seveda najbolj ponosno na dejstvo, da je tu svoj prosti čas preživljala cesarica Elizabeta, znana kot Sisi. Zborovsko tekmovanje je tokrat potekalo že osmič. Prvič pa so se ga udeležili zbori iz Slovenije. Bili smo kar štirje: učiteljski zbor Emil Adamič, komorni zbor Krog, mladinski zbor 1. gimnazije Celje in mi. V tekmovalni program smo prijavili dve kategoriji – prosti program (brez obvezne skladbe) in ljudska pesem. Po oceni strokovne komisije smo v kategoriji s prostim programom prejeli bronasto diplomo, v kategoriji ljudske pesmi pa srebrno diplomo. Sama prireditev je bila zelo dobro organizirana. Nastanjeni smo bili v simpatičnem hotelu Stadt Salzburg, z nami pa je bil ves čas predstavnik organizatorja gospod Heinz. V prostem času nas je malo popeljal naokrog in nam pokazal nekaj lepot Salzkammergutta (Hallstatt z jezerom, Gosau see, Wolfgang see, Salzburg). V zgornji Avstriji smo preživeli nekaj lepih dni, predvsem pa izpolnili pričakovanja in se domov vrnili s priznanjem.

Sezono smo zaključili s koncertom ob naši 15-letnici delovanja. Ta doba zajema veliko lepih trenutkov, dobre volje, vztrajnosti in odrekanj, ki pa so na koncu poplačani z rezultati in prepoznavnostjo skupine v domačem in tujem kulturnem prostoru. Irena Kosmač, umetniška vodja skupine vseh petnajst let, je zaslužna, da se skupina uvršča v sam vrh slovenske pevske dejavnosti. S svojo zagnanostjo, kritičnostjo in idejami prispeva, da se skupina s pestrim pevskim sporedom predstavlja številnim poslušalcem.
Na koncertu smo podelili tudi nekaj priznanj članom trenutne zasedbe:

Za 10 let delovanja v Kulturnem društvu Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica:
MARKOVC ALENKA
KOLENC DARJA

Za 22 let delovanja v društvu:
ŠPENDOV ANTON

Priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti:
BRONASTA GALLUSOVA ZNAČKA-za najmanj 5 let prepevanja: PERNUŠ DARJA
SREBRNE GALLUSOVE ZNAČKE-za najmanj 15 let prepevanja: STRES STANE, STRES JERNEJA, PISEK STANE
ZLATA GALLUSOVA ZNAČKA-za najmanj 25 let prepevanja: SAŠA AVSENIK – PISEK
ČASTNI JUBILEJNI ZNAČKI: LUŽNIK STANISLAV, NIKOLAJ FERDO BERNARD
Prejemnica Gallusove listine Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti:
IRENA KOSMAČ

Novo sezono smo pričeli že sredi avgusta, saj nas je za Marijin praznik čakal koncert v Hotelu Lek v Kranjski Gori.

Sledile so intenzivne priprave na novo tekmovanje. Tokrat smo se odpravili na mednarodno zborovsko tekmovanje v italijansko Riva del Gardo. Prijavili smo dve kategoriji - ljudska pesem in sakralna pesem. V obeh smo prejeli srebrni diplomi, katerih smo bili zelo veseli. Poleg nas sta na tekmovanju sodelovali še dve slovenski skupini, in sicer Dekliški zbor Gimnazije Kranj in Komorni zbor Vox Carniolus iz Jesenic.

V začetku oktobra smo sodelovali na medobmočnem srečanju malih pevskih skupin v Križah pri Tržiču. Ocenjeval nas je g. Karel Leskovec. Zelo je pohvalil našo glasovno ubranost in interpretacije predstavljenih skladb. Bili smo tudi med izbranci tematskega koncerta Sozvočenja 2007 za Gorenjsko, ki je potekal v Škofji Loki. Naslov našega programa je bi Oldtimerjev ljubezenski venček, rdeča nit pa je bila raznovrstna ljubezen. Program nam je povezoval mladi gospodič Rok Andres, dijak Umetniške gimnazije v Novi Gorici.

Leto 2007 smo zaključili z božičnimi koncerti v Kranjski Gori in na Breznici.

Prva polovica leta 2008 je bila bolj sproščujoča. Intenzivno smo pripravljali nov pevski program, ki smo ga sčasoma že pričeli predstavljati na manjših nastopih (občni zbori, Slovenski kulturni praznik, Markov semenj). Že osmič zaporedoma smo pripravili kulturni program za prvomajsko proslavo na Zelenici. V maju smo se predstavili na območni pevski reviji, junija pa smo zakorakali v poletje z letnim koncertom, na katerem smo gostili slovenski mešani zbor iz argentinske Mendoze.

Otvoritev nove sezone je bila že kar tradicionalna-avgustovski koncert v hotelu Lek v Kranjski Gori. Prepevali smo tudi v Jelendolu, kjer so po mnogih letih iz dunajskega pokopališča prepeljali domov posmrtne ostanke gospoda Borna.

Sledile so priprave na tekmovanje v italijanskem Riminiju. Sodelovali smo v kategoriji malih pevskih skupin in dosegli četrto mesto. Sodelovala sta še dva slovenska zbora, in sicer Mešani zbor Postojna in Mešani zbor Obala iz Kopra.

Novembra smo sodelovali na medobmočnem srečanju malih pevskih skupin v Kranju. Oceno bi moral podati g. Jocif iz Škofje Loke, pa ga iz neznanih razlogov sploh ni bilo na srečanje. Konec novembra pa smo se podali v Vojnik, kamor nas je povabila moška pevska skupina In Spiritu. Nastopili smo na njihovem srečanju malih pevskih skupin.

December je bil tradicionalno vesel mesec. Nastopili smo na občinski proslavi ob 10-letnici Občine Žirovnica. Zborovodkinja Irena je prejela občinsko nagrado za dosežke v zadnjih desetih letih. Izvedli smo dva božična koncerta-v hotelu Lek v Kranjski Gori in v cerkvi na Breznici. Tu bi moral z nami nastopiti moški oktet TEŠ iz Šoštanja, a so fantje zaradi smrti očeta od dirigenta odpovedali nastop. Koncert smo zelo uspešno izvedli sami.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino