2001 - 2004 - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

2001 - 2004

Zgodovina
Redno se predstavljamo na območnih pevskih revijah malih pevskih skupin. V letih 1993, 1995, 1996, 1999 in 2001 smo se udeležili tudi regijskih pevskih revij. Oktobra 2001 smo bili na podlagi posnetkov izbrani za udeležbo na Republiškem srečanju malih pevskih skupin v Litiji in za ta nastop prejeli Zlati žig kvalitete.

Leto 2001 smo zaključili z udeležbo na Mednarodnem adventnem petju na Dunaju. Izvedli smo tri koncerte in sicer v Domu upokojencev v Atzgersdorfu, v parku pred palačo Schönnbrunn in v plesni dvorani Mestne hiše. 10-letnico delovanja smo obelodanili s samostojnim koncertom v domači dvorani na Breznici.

Skupina je imela v času svojega delovanja kar nekaj koncertov in nastopov skupaj z drugimi pevskimi in instrumentalnimi skupinami. Z nami so sodelovali: Trio Prima Vista z Jesenic, Moški nonet Vasovalci iz Žirovnice, Mešani pevski zbor Ljubno, Oktet Suha iz Pliberka, Mešani zbor Bilka iz Bilčovsa, Oktet Lip z Bleda, Oktet TEŠ iz Šoštanja, Učiteljski ženski pevski zbor OŠ Naklo, Oktet Vrtnica iz Nove Gorice, Orkester Slovenske policije, Tamburaška skupina Kašarji iz Žirovnice in Pihalni orkester Lesce.

Tudi leto 2002 je bilo za nas zelo pestro. Oktobra smo prepevali na območnem in medobmočnem srečanju. Ponovno smo bili izbrani za udeležbo na državnem srečanju malih pevskih skupin v Šmartnem pri Litiji in prejeli Zlati žig kvalitete za leto 2002. Konec oktobra smo odpotovali v Prago na mednarodno zborovsko tekmovanje in tam prejeli zlato priznanje. Leto 2002 smo zaključili s štirimi Božičnimi koncerti. Na zaključnem koncertu v juniju smo predstavili nov pevski program, ki pa smo ga nekaj dni pred tem preizkusili na koncertu v Kamniku. V pevsko vrsto smo sprejeli novo pevko Darjo Pernuš, ki se je že uspešno predstavila na nekaj priložnostnih nastopih in na zaključnem koncertu.

Novo pevsko sezono v septembru 2003 smo začeli z jasnim ciljem. Udeležili se bomo pevske olimpijade v Bremnu v juliju 2004. Izbor novih pesmi je bil podrejen predvsem temu cilju. Oktobra 2003 smo spet sodelovali na državnem srečanju malih pevskih skupin in prejeli že tretji Zlati žig kvalitete. Udeležili smo se tudi območnega srečanja malih pevskih skupin in bili izbrani za udeležbo na medobmočnem srečanju.

Na zaključnem koncertu v juniju smo prvič nastopili s tekmovalnim programom za pevsko olimpijado v Bremnu. S tem programom smo nastopili tudi v Radovljici in v Kranju, kjer smo se poslušalcem predstavili skupaj z APZ France Prešeren iz Kranja, ki je bil drugi udeleženec pevske olimpijade s področja Gorenjske.

V času od 7.-13.7.2004, smo se udeležili 3. zborovske olimpijade v Bremnu. Z visokimi cilji smo že pol leta prej prijavili sodelovanje v dveh kategorijah, in sicer kategorija 6 – male pevske skupine in kategorija 24 – ljudska pesem. Na pot smo se odpravili na sredo popoldan in po dolgih enajstih urah vožnje s kombijem in enim avtomobilom prispeli v Bremen. Sledila je ura in pol počitka, potem pa registracija skupine in članov. Dobili smo tudi program tonskih vaj in predtekmovanja. Tonske vaje smo opravili na prizoriščih, kjer je kasneje potekalo predtekmovanje. Program kategorije 6 smo izvajali v cerkvi, kategorije 24 pa v veliki dvorani sejmišča. Popoldan smo se udeležili otvoritvene olimpijske slovesnosti, ki se je pričela najprej s parado udeležencev po mestu in nadaljevala z uradnim delom in zborovskim koncertom gostov na sejmišču. V petek dopoldan pa se je pričelo zares. Najprej smo se predstavili s kategorijo 24. Ocenjevala nas je 5 članska mednarodna žirija. Popoldan smo poskušali srečo še v kategoriji 6. V prvem predtekmovanju smo prejeli srebrno diplomo/stopnja 8, v drugem pa zlato priznanje, ki nam je omogočilo tudi nastop v nadaljevanju tekmovanja. Tu smo po oceni sedemčlanske mednarodne žirije osvojili bronasto medaljo, na katero smo seveda zelo ponosni. Medaljo smo prejeli na uradni razglasitvi rezultatov. Zadnji večer smo se udeležili koncerta olimpijskih zmagovalcev. Bivanje v Bremnu smo izkoristili tudi za prijetne stvari. Ogledali smo si nastope številnih zborov iz raznih koncev sveta in odšli tudi na izlet v obmorski Bremerhaven. Doma so nas v gostilni Osvald pričakali svojci, prijatelji in tudi člani Pihalnega orkestra Lesce. Počutili smo se res »olimpijsko«. Po uradnih podatkih se je pevske olimpijade udeležilo 18000 pevcev iz 85 držav. Z našim uspehom smo zato zelo zadovoljni. Mogoče se lahko še bolje pripravimo in leta 2006 odpotujemo v Xiamen na Kitajsko, kjer bo potekala naslednja pevska olimpijada. Doletela nas je še ena čast. Župan g. Pfajfar nam je podelil Županovo priznanje, ob občinskem prazniku pa smo prejeli tudi občinsko nagrado. Koledarsko leto 2004 smo zaključili s kar petimi Božičnimi koncerti in sicer v Srednji gostinski šoli Radovljica (skupaj z Pihalnim orkestrom Lesce) ter v cerkvah na Breznici, Dovjem, Tunjicah in Kokrici.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino