Člani skupine - MePS Dr France Preseren

MEŠANA PEVSKA SKUPINA DR. FRANCE PREŠEREN
ŽIROVNICA - BREZNICA
Pojdi na vsebino

Člani skupine

Irena Kosmač, alt - po poklicu učiteljica glasbene umetnosti in zborovskega petja na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, je za odmevne enkratne dosežke na področju glasbenih dejavnosti prejela Gallusovo listino Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Leta 1990 je sprejela mesto zborovodje pri Mešanem zboru Bilka iz Bilčovsa v Avstriji in zbor vodila do junija 2009. Januarja 1992 je ustanovila Mešano vokalno skupino Dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica. K sodelovanju so jo leta 1996 povabili še pevci iz domače radovljiške občine, kjer je kot prva zborovodkinja začela z vajami pri Mešanem pevskem zboru Ljubno, ki ga je uspešno vodila do leta 2002 in ponovno prevzela jeseni 2012. Nadvse ponosna je na svoje štiri šolske pevske zbore.
Alenka Markovc, sopran - po poklicu policistka, je k skupini kot sopranistka pristopila leta 1998. Zadnja leta uspešno tematsko povezuje koncerte in priložnostne nastope, za kar smo ji člani skupine še posebej hvaležni. Prepeva še pri Mešanem pevskem zboru Ljubno, kjer je tudi predsednica zbora.
Karmen Rosi, sopran - po poklicu je vzgojiteljica predšolskih otrok. Pevsko pot je začela v ŽePZ Milko Škoberne na Jesenicah. Danes poje tudi pri ŽePZ Mavrica na OŠ Toneta Čufarja na Jesenicah. Uživa v sprehodih v naravo, v prostem času pa izdeluje lutke, oblečene v narodno nošo.
Darja Kolenc, alt - po poklicu diplomirana ekonomistka. V svoji delovni karieri je nekaj let poučevala glasbeno umetnost na Osnovni šoli Žirovnica, zato v naši skupini velja skoraj že geslo, »kadar Irene ni, jo Darja Kolenc nadomesti«. Članica skupine je od leta 1997.
Tone Špendov, tenor - po poklicu inženir strojništva, pri skupini kot tenorist prepeva že od ustanovitve. Do ustanovitve mešane skupine je bil član Mešanega pevskega zbora Dr. France Prešeren, nekaj let je prepeval tudi pri Moškem nonetu Vasovalci. Znotraj Prešernovcev vodi Moško vokalno skupino Sosedje.
Marcel Federl, tenor - po poklicu prometno transportni tehnik, je k skupini kot tenorist pristopil leta 2008. Dolga leta je sodeloval s Folklorno skupino Triglav iz Slovenskega Javornika, kjer je igral harmoniko.
Stane Lužnik, bas - po poklicu strojni tehnik, je leta 1994 kot basist pristopil k Mešani pevski skupini Dr. France Prešeren. Stane je leta 1974 začel prepevati pri Moškem oktetu DPD Svoboda Dr. France Prešeren Žirovnica in bil član do leta 1982. Življenje ga je poneslo v Slovenj Gradec, kjer se je istega leta priključil Mešanemu pevskemu zboru Slovenj Gradec. Kakor je iz domačega kraja odšel, je tudi tako nazaj prišel in leta 1983 ponovno pristopil k Moškemu oktetu. Istočasno je pet let prepeval v Moškemu kvartetu KD Dr. France Prešeren in Moškemu nonetu Vasovalci.
Niko Bernard, bas - po poklicu gozdarski tehnik, je kot tenorist k skupini pristopil leta 1994. Moški oktet DPD Svoboda dr. France Prešeren ga je k sodelovanju povabil leta 1978. V skupini je prepeval do konca njenega delovanja leta 1991. Občasno sodeluje z Mešanim pevskim zborom Veteranov Slovenije.

Ko besede utihnejo, glasba spregovori...

Nazaj na vsebino